Sportnytt
4 mars 2021 13:55
Ridsportplus

Alexander Zetterman lämnar Spanien: ”Var tvungen att agera snabbt”

Dödlig smittaDet som skulle bli sju veckor av tävling tog slut efter tre. Alexander Zetterman har nu lämnat tävlingarna i Vejer de la Frontera. ”Vi agerade snabbt, eftersom vi inte ville riskera ett utbrott av smitta även här”, säger Alexander Zetterman.

Alexander Zetterman lämnar Spanien: ”Var tvungen att agera snabbt”
Alexander Zetterman och Triton Hästak efter segern i en 1,45-klass på Sunshine tour. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Medan touren i Valencia har drabbats av 83 konstaterade fall av EHV-1-sjuka hästar, så har ingen smitta konstaterats på den trestjärniga Sunshine tour i Vejer de la Frontera i södra Spanien.

Där har flera svenskar tävlat, däribland Alexander Zetterman, och planen var att han skulle stanna i ytterligare fyra veckor. På Facebook berättar han att det inte blir så.
─ Vi hade sett fram så länge mot dessa sju veckor av bra tävling på en plats med fantastiska förutsättningar. Efter många år av hårt arbete har jag äntligen så många bra hästar på väg upp och i fin form, skriver han.

Kändes väldigt oroligt

I måndags fattade han beslutet att avbryta tävlandet och återvända till basen i Frankrike.
─ Tävlingen är inte avblåst, och det finns inga positiva fall, men de sista två dagarna av tävling i förra veckan kändes det väldigt oroligt. Jag ville inte läsa så mycket medan jag tävlade, men i måndags samlade jag ihop alla fakta och ringde runt och pratade med olika människor, säger Alexander Zetterman till Ridsport.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona och landslagsveterinären Rasmus Westgren var några av dem han rådgjorde med.

─ Alla jag pratade med rekommenderade mig att åka därifrån. Det var för mycket som stod på spel för att avvakta, och om jag hade väntat någon dag extra hade jag riskerar att fastna i Spanien.

Vi kan inte heller lita på någon utom oss själva

På Facebook berättar han att veterinärerna inte kan säga säkert hur viruset ska bete sig.
”Vi kan inte vara säkra någonstans, inte heller lita på någon utom oss själva, och i dessa scenarion betyder tiden allt”, skriver han.

Hade sett fram mot touren

Att Alexander har sitt stall utanför Paris och därmed inte behövde ta sig ända till Sverige spelade en avgörande roll för hans beslut.

─ Jag har ändå hyfsat nära hem, säger Alexander på torsdagen, och berättar att han är hemma igen torsdag kväll eller fredag.
─ Personligen känns det tufft, för jag hade verkligen sett fram mot Sunshine Tour, efter att ha jobbat så länge med att få upp hästar.
─ Det är fel år att ha bra hästar. Eller snarare, att ha bra hästar är aldrig fel, men det är fel år att räkna med utdelning för att du har bra hästar.

En trolig följd av EHV-1-utbrottet i Valencia tror Alexander Zetterman är att det nu kommer att bli vanligare med testning av hästar som kommer till en tävlingsplats.
─ Ja, det får vi nog räkna med.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden