Sportnytt
4 mars 2021 09:57
Ridsportplus

Sex hästar döda i Europa – Doha körs som planerat

Dödlig smittaSex hästar har hittills dött som en följd av EHV-1-utbrottet i Valencia. Två hästar smittade med EHV-1 upptäcktes vid ankomsten till Doha, men FEI har gett klartecken till att tävlingarna där får köras som planerat – om inte läget förändras.

Sex hästar döda i Europa – Doha körs som planerat
Hoppbanan på tävlingsanläggningenAl Shaqab i Doha. Foto: Stefano Grasso/CHI Al Shaqab 2021

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I den senaste uppdateringen från FEI framgår att 83 hästar på tävlingsplatsen i Valencia blivit sjuka av EHV-1-viruset och behandlas, men alla hästar kan stå av egen kraft och ingen behöver den typen av stöd.

Dessutom vårdas 15 hästar på kliniker utanför tävlingsplatsen, 13 i Valencia och två i Barcelona.

Inga fler hästar har dött i Valencia efter de fyra tidigare dödsfallen, men en har dött på hästsjukhus i Barcelona och en i Tyskland. Båda dessa hästar hade varit på tävlingsplatsen.

FEI-veterinären Gonçalo Paixão finns kvar i Valencia, och dit är också chefen för hoppningen i FEI, spanjoren Marco Fuste, på väg.

Dialogen med arrangörerna i Valencia har också förbättrats, skriver FEI, och det finns nu överenskommelser om rollfördelning och behandlingsrutiner, liksom en ny plan för att separera hästar, enligt de önskemål som kommit från ryttare och hästägare, som vill ha sina hästar samlade på samma ställe utan att för den skull ta några medicinska risker.

Under torsdagen väntas boxar levereras från tävlingsplatsen Sunshine Tour, noggrant rengjorda och desinficerade, för att hästarna i Valencia ska kunna få en mer smittsäker uppstallning.

Testade positivt i Doha

FEI skriver också att en tysk häst som kom från Valencia till Doha och var isolerad sedan ankomsten, har testats positivt för EHV-1.
Hästen har flyttats från tävlingsplatsen Al Shaqab till en veterinärklinik i Doha, tillsammans med en annan tysk häst vars provresultat var otydliga.

Även två colombianska hästar har kommit till Doha efter att ha varit i Valencia. De lämnade Valencia den 7 februari, alltså en tid innan sjukdomsutbrottet konstaterades, och har testat negativt men är fortfarande isolerade.

GCT kan köras

Alla övriga hästar i Doha har testats de senaste två dagarna och lämnat negativa testresultat, Utifrån det faktumet, och utifrån de smittsäkerhetsåtgärder som finns på tävlingsplatsen, ger FEI klartecken för att helgens GCT och LGCT kan genomföras som planerat.

FEI förbehåller sig dock rätten att avbryta tävlingarna om situationen skulle förändras.

Peder Fredricson, Evelina Tovek och Henrik von Eckermann är de svenska ryttare som deltar i Global Champions Tour.

Tävlingarna startar i dag torsdag.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden