Sportnytt
2 mars 2021 17:56

Inga svenska tävlingar ställs in

Inget tävlingsstoppFEI har ställt in alla internationella tävlingar i Europa och rekommenderar även nationella ridsportförbund som påverkas av virusutbrottet att ställa in tävlingar nationellt. Något som ännu så länge inte är aktuellt i Sverige. Det meddelade Svenska Ridsportförbundet vid tisdagens digitala pressträff som man kallat till med anledning av virusutbrottet av neurologisk EHV-1 i Valencia. Läs mer här.

Inga svenska tävlingar ställs in
Förbundet hade kallat till pressträff med anledning av händelseutvecklingen efter virusutbrottet i Valencia. Foto: Martin Kay/Istock

– SVA råder oss inte för närvarande att ställa in de tävlingar som finns, eftersom vi inte har mer smitta i Sverige än vi brukar ha vid den här årstiden, sa Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling på Svenska Ridsportförbundet i samband med den digitala pressträffen.

Vidare berättade hon att det finns 189 svenska hästar på tävlingsplatser ute i Europa, varav 32 som är isolerade i Valencia.
– Ungefär hälften av dem har haft luftvägssymptom och det är en som mår lite sämre. Men det här kan ändra sig fort. De får först en febertopp och uppför sig som att de är förkylda. Sedan kan de vara ganska pigga i några dagar och man tror att det är över, och så blir de jättesjuka i den här neurologiska formen, förklarar Andrea Barth.

När de svenska hästarna i Valencia är friska nog att få komma hem till Sverige är det ännu ingen som vet. Förbundet står i ständig kontakt med svenskarna på plats och kommer att bistå med hemgångsråd så fort det blir aktuellt. Detta enligt Andrea Barth.

Grundregeln är att hästar som testats positiva med symptom ska vara isolerade i fyra veckor från den sista dagen med feber.

Att följa de smittskyddsrekommendationer som ingår i hästägarförsäkran och som gäller både till vardags och särskilt vid resor med och transport av hästar är avgörande för att minimera smittspridningen. Det var det övergripande budskapet under pressträffen.
– Vi har åtgärder på plats men det gäller att lyfta upp varseblivningen runt dem, sa Svenska Ridsportförbundets Ulf Brömster.

Texten uppdateras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden