Nyheter
2 mars 09:25
Ridsportplus

Så påverkar virusutbrottet GHS

GHS 2021Alla tävlingar i Europa är nu inställda till och med den 28 mars. Gothenburg Horse Show är tänkt att äga rum den 31 mars till 4 april. Frågan är nu vad som händer med de dubbla världscupfinalerna. Ridsport har pratat med GHS-generalen Tomas Torgersen.

Så påverkar virusutbrottet GHS
Planeringen för GHS 2021 ligger ännu så länge fast. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter beskedet om att alla tävlingar i Europa ställs in med omedelbar verkan uppstod genast frågan om Gothenburg Horse Show kan genomföras som planerat.
– Man kan säga att det var ett snabbt uppvaknande idag, säger GHS-generalen Tomas Torgersen  till Ridsport.

Beslutet om tävlingsstoppet var dock inte helt oväntat sett till den eskalerande händelseutvecklingen efter det dödliga virusutbrottet i Valencia. Och än så länge fortsätter planeringen med sikte på att genomföra GHS under påskhelgen.
– Jag pratade med FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez nu på morgonen och Gothenburg Horse Show är inte inställt. Vi tar ingen timeout utan jobbar verkligen på mot att det ska bli tävlingar.

Tomas Torgersen har själv haft kontakt med människor som varit i närkontakt med utbrottet i Valencia, något som väckt mycket tankar kring vad det innebär att samla ihop över tusen hästar på ett ställe.
– Vi har som mest 240 hästar på plats och i år är det avsevärt färre. Organisationen är också kalibrerad för att ta hand om allt som händer, säger han.

Erfarenheterna från världscupfinalerna 2019, då med ett utbrott av EHV-1 på den norska stortävlingen i Lilleström i närtid, gör att det finns en handlingsplan för dagens situation.
– Då hade vi en extern ankomstkontroll där vi säkerställde att hästarna var friska innan de kördes in sista biten till Scandinavium, berättar Tomas Torgersen.

Vad som händer med tävlingarna hos Billdals Ridklubb, som är planerade till helgen innan GHS med finaler i Arena Youth Tour och SWB Trophy, är i nuläget oklart.
– Vi vet inte ännu, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden