Nyheter
1 mars 2021 20:39
Ridsportplus

”Smittspridningen är utom kontroll”

Dödliga virusutbrottet"Det kan vara ganska skrämmande att se en stor häst som inte kan kontrollera sina rörelser." Det säger Gittan Gröndahl på SVA som varit i kontakt med svenskarna som sitter i karantän med sina hästar i virusutbrottets Valencia. "Det här är det mest allvarliga utbrottet av EHV-1 i Europa på väldigt länge", säger landslagsveterinären Rasmus Westgren. Ridsport har pratat med bägge två.

”Smittspridningen är utom kontroll”
Stressen det innebär för hästarna med en ny miljö och att resa kan också gör dem mer mottagliga för smitta, menar Gittan Gröndahl. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vidden av det dödliga virusutbrottet av EHV-1 på den internationella tävlingen i spanska Valencia går knappt att överblicka. Klart är att cirka 150 hästar är kvar på tävlingsplatsen, varav ett flertal svenska. Enligt den senaste uppdateringen från FEI har 84 hästar uppvisat symptom och behandlats och 11 har förts till klinik. Det kan dock vara betydligt fler som är drabbade då läget snabbt förändras. Två tyska hästar som drabbats av den neurologiska formen av EHV-1 har dessutom avlidit i Valencia. Totalt ska fyra hästar nu ha avlidit till följd av viruset.

    Situationen försvåras av att cirka 600 hästar som har varit och tävlat i Valencia sedan den 1 februari har hunnit lämna tävlingsplatsen. Smitta med koppling till Valencia är också påvisad i ett flertal länder inklusive Sverige. Detta enligt Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA.

    Gittan GröndahlBirgitta GröndahlP: 2016-05
    Gittan Gröndahl, tf statsveterinär SVA. Foto: Mikael Propst/SVA

    – Smittspridningen är just nu utom kontroll och smittläget är skärpt. Det är svårt att veta var smittan finns och jag tycker inte att man ska åka ut och tävla i Europa. Det är inte så lätt att skydda sig mot EHV-1, det är väldigt smittsamt. Speciellt när hästarna är uppstallade nära varandra som i Valencia. Det finns flera exempel på när smitta spridits på tävlingsplatser och det är naturligtvis en mardröm när det händer, säger Gittan Gröndahl.

    Hon har själv varit i kontakt med flera av svenskarna som är kvar i Valencia.
    – De är väldigt oroliga. I början kände de också att det saknades organisering och att de inte fick den hjälp och det stöd de behövde. Men det har ändrat sig de senaste dagarna. Nu finns det en plan för hur man ska skydda hästar som inte har blivit sjuka ännu.
    – Man har också testat i ytterligare en omgång. I början testade man alla sjuka för att se vad det var för sjukdom, nu testar man även alla friska för att se om det finns tysta smittbärare. Men fler hästar kommer tyvärr att bli sjuka.

    Aggressiv form

    Landslagsveterinären Rasmus Westgren har även han kontakt med svenskarna på plats.
    – Det här är det mest allvarliga utbrottet av EHV-1 i Europa på väldigt länge. Läget är kaotiskt med en stor andel sjuka hästar och några döda än så länge. Men vi har fått rapporter om att det är mer resurser på väg, och även mer stallar för att kunna separera sjuka och friska hästar på ett bättre sätt, säger han om läget i Valencia.

    Hur har det kunnat bli så illa?
    – Dels verkar det vara en väldigt aggressiv form av EHV-1, dels är det såklart många hästar på liten yta. Ju fler hästar på liten yta, desto större är risken att smittsamma sjukdomar sprids.
    – Det är så det ser ut på många tävlingsplatser – och här var det så pass många sjuka hästar som man från början hade svårt att separera från de friska hästarna. Det är först de senaste dagarna som man har påbörjat en uppdelning, så att arbetet med att hjälpa de sjuka hästarna kan genomföras på ett bra sätt.

    180412 WC-final Paris Rasmus Westgren Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
    Landslagsveterinären Rasmus Westgren. Foto: Roland Thunholm

    Varför slår EHV-1 hårdare mot vissa hästar?
    – Det vi vet när det gäller herpesvirus är att det drabbar olika individer olika hårt. Vissa blir knappt sjuka alls medan andra får allvarliga symptom. Den individuella variationen beror på hur starkt immunförsvar hästarna har. Precis som med oss människor. Dessutom verkar det även bero på varianten av herpesvirus som sprids, fortsätter Rasmus Westgren.

    Hur behandlas en häst som drabbats av den neurologiska formen?
    – Det man kan göra är att ge en understödjande behandling med antiinflammatoriska preparat och vätska i droppform. Antivirala medel används också till viss del. Till de hästar som har kraftig neurologisk påverkan ges också stöd för att de ska kunna stå upp, så att de inte trillar omkull och skadar sig. Framför allt handlar det om understödjande behandling – något riktigt botemedel finns inte.

    Omöjligt att säga när det är över

    Rasmus Westgren berättar att det är förhållandevis många svenska hästar som är kvar i Valencia. Svenska Ridsportförbundet försöker bistå de svenska ryttarna och teamen med det man kan.
    – De är väldigt oroliga för sina hästar. Det är en extremt påfrestande situation som förändras från timme till timme, säger han.

    Hur lömskt är det här viruset?
    – Det finns hästar som har en kort febertopp som enda symptom, men som ändå kan sprida viruset vidare till andra hästar. Det är därför vi rekommenderar att man tempar hemkomna hästar åtminstone två gånger dagligen.

    När kan virusutbrottet vara under kontroll?
    – Det är helt omöjligt att säga i nuläget. Det är först nu under helgen som man fått tillräckligt med resurser därnere, och arbetet med att hantera situationen fortskrider.

    Både Gittan Gröndahl och Rasmus Westgren betonar vikten av att hålla sig till de råd och rekommendationer som finns gällande smitta och resor. För alla hästar som har koppling till Valencia, och för alla hästar som varit ute och rest i Europa, rekommenderas isolering i två veckor vid hemkomst. Har hästen bekräftats smittad med viruset ska den fortsätta vara isolerad i tre veckor räknat från sista dagen med feber.
    – Vi på SVA ser helst att hästen isoleras i fyra veckor efter att den varit sjuk. Det beror på att en del individer kan utsöndra virus längre när de varit sjuka, och därför vill vi gärna ha den marginalen, förklarar Gittan Gröndahl.

    – Nu är ju många människor väldigt medvetna om det här med smittskydd och virus, och det är ju samma saker som gäller här. Att hålla avstånd och hålla god hygien är A och O, fortsätter hon.

    Än vet alltså ingen när virusutbrottet i Valencia är under kontroll, och ovissheten om vad nästa timme kan bära med sig är just nu vardag för alla som är på plats.
    – Det är otroligt jobbigt för dem som är där. Har man aldrig sett en häst med neurologiska symptom, kan det vara otroligt skrämmande att se en stor häst som inte kan kontrollera sina rörelser. Och att inte veta om ens egen häst ska gå den vägen och att det är en potentiellt dödlig sjukdom, det är inte roligt.

    Fotnot: Enligt uppgift ska nu 21 veterinärer finnas på plats i Valencia tillsammans med nytillkomna medicinska behandlingsresurser.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden