Världen
1 mars 2021 07:41

Två hästar döda i Valencia

Dödlig smittaTvå tyska hästar som tävlat i spanska Valenica har avlidit efter att ha blivit smittade av EHV-1. ”Det kändes som en krigszon i tältstallarna”, säger den tyska beridaren Lexi Stais till World of Showjumping.

Två hästar döda i Valencia
De tyska hästarna har avlidit efter att ha insjuknat i EHV-1, den neurologiska formen. Arkivbild: Marco Grovel/Istock

En av hästarna som avlidit är Casta Lee FRH, ett 14-årigt sto som haft fina framgångar med Tysklands Tim-Uwe Hoffmann. Hoffmann meddelade nyheten själv via sociala medier på lördagen. Den andra hästen är 3q Qadira, ett 12-årigt sto som tillsammans med tyska Tessa Thillmann tog lagsilver på EM för children 2019. Det rapporterar World of Showjumping.

Bägge hästarna tillhörde en större träningsgrupp med 24 hästar under ledning av Hilmar Meyer, som driver ett försäljnings- och utbildningsstall i tyska Thedinghausen. Meyers beridare Lexi Stais har återvänt till Tyskland för att ta hand om hästarna på hemmaplan, men säger till World of Showjumping:
–  Det kändes som en krigszon i tältstallarna.

Tävlingen i Valencia ställdes in förra söndagen. Enligt tillgänglig information från arrangören och FEI är cirka 150 hästar kvar på tävlingsplatsen. Av de 47 hästar som testats i veckan har 17 bekräftats vara smittade med viruset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden