Världen
25 februari 2021 06:20
Ridsportplus

”Om det här är EHV-1 är det värsta du kan göra att resa med hästarna”

SmittaFemtio hästar på tävlingsplatsen har eller har haft feber. "Just nu väntar vi på provsvar", säger elitryttaren Adrian Cronin. Han är kvar på plats i Valencia där dottern Linnea Åberg-Cronin varit framgångsrik innan tävlingarna stoppades. Kvar är även Erica Swartz med 16 hästar i karantän.

”Om det här är EHV-1 är det värsta du kan göra att resa med hästarna”
Hästar som lämnat tävlingsplatsen måste stå i karantän. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Kichigin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De internationella hopptävlingarna i Valencia är inställda tills vidare. Anledningen är ett utbrott av EHV-1 – som dock ännu inte konstaterats på själva tävlingsplatsen. I ett mejl från FEI till Svenska Ridsportförbundet som Ridsport tagit del av, informerades FEI:s veterinära avdelning den 20 februari om att hästar som hade lämnat CES Valencia Spring Tour den 14 februari kort därefter insjuknat och testats positivt för EHV-1, ekvint herpesvirus.

FEI meddelar också att det fanns 50 hästar på plats med feber på söndagen. Provsvar väntas inom kort. En häst har förts till klinik, där den behandlas för neurologiska symptom. Utöver den sjuka hästen har FEI:s veterinära avdelning identifierat och utfärdat tävlingsförbud för alla ”in-contact horses”. Dessutom har närliggande tävlingsplatser informerats om läget, och att hästar som tävlats i Valencia inte får släppas in.

Flera svenskar har tävlat i Valencia de senaste veckorna. Några har rest hem till Sverige, men i flera fall är hästarna fortfarande kvar i väntan på besked gällande smittoläget.

Tar det säkra före det osäkra

Adrian Cronin är en av de svenskar som är kvar i Valenica. Han har inte tävlat själv utan är på plats med dottern Linnea Åberg-Cronin, som gjort sina första internationella starter i den spanska touren.
– Det är hennes sista år som childrenryttare så vi bestämde oss för att ge henne bästa chansen att lyckas. I Valencia har hon varit placerad topp fem sex gånger med sina hästar, berättar Adrian Cronin för Ridsport.

SWB-stoet Järta (f-09 e Heartbeat-Krius xx, uppf Lena och Staffan Hammarskiöld) kom till Linnea Cronin Åberg så sent som i slutet av november, och så långt tycks det vara en ”perfect match”.
– Hon och Järta håller på att bli ett fantastiskt team tillsammans. Sedan vi köpte Järta har de startat åtta klasser och slutat topp fem i sju av dem. Planen var att rida två klasser till här i Spanien, men nu vet vi inte hur länge vi måste stanna, fortsätter Adrian Cronin.

– Vi bestämde oss för att inte resa hem med våra hästar för deras säkerhet och för alla andras säkerhet om det skulle vara något. De har en fantastisk veterinärklinik på plats och veterinärerna går runt och kontrollerar flera gånger per dag. Så långt visar våra hästar ingenting.
– Om det här är EHV-1 är det värsta du kan göra att resa med hästarna. Just nu utfärdar den spanska regeringen inga resedokument till någon i Spanien, oavsett vilken tävling du är på. De har även ställt in alla nationella tävlingar som en extra säkerhetsåtgärd.

– Just nu väntar vi på provsvaren från de 50 hästarna som står här, säger Adrian Cronin.

Erica Swartz har också tävlat i Valencia och enligt en intervju i Sydsvenskan sitter hon nu i karantän med 16 hästar. Några av hästarna har haft feber, men provsvaren gällande EHV-1 kom tillbaka negativa. Planen efter Valencia var att åka vidare och tävla i Oliva.
– Vi vet inte när vi kan åka vidare. Vi måste få provsvaren och följa de restriktioner som kommer. Alla hästar måste bli friska först. Det är såklart jättetråkigt detta, men hästarna är i goda händer och vi håller modet uppe, säger Erica Swartz till Sydsvenskan.

Tävlingarna i Valencia kommer inte att återupptas förrän tävlingsplatsen har förklarats fri från EHV.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden