Hoppning
23 februari 2021 09:43

Abortvirus stoppar tävlingar – svenska hästar i karantän

UtbrottTävlingarna i spanska Valencia har lockat många hoppryttare till värmen de senaste veckorna, bland dem en hel del svenskar. Nu har man upptäckt att flera hästar på plats drabbats av ekvint herpesvirus (EHV-1) i neurologisk form, även kallat abortvirus.

Abortvirus stoppar tävlingar – svenska hästar i karantän
Flera svenska ryttare har tävlat i Valencia de senaste veckorna. Foto: iStock

Utbrottet av ekvint herpesvirus (EHV-1) i neurologisk form (kallas även abortvirus) har gjort att de internationella hopptävlingarna i Valencia är inställda tills vidare. Enligt Ridsportförbundet har ett tiotal svenska hoppryttare varit på tävlingsplatsen de senaste veckorna, men det finns i nuläget inget känt fall av smitta bland de svenska hästarna.

– Vi har varit i kontakt med ryttare som är kvar på plats och inväntar nu vidare rekommendationer och föreskrifter från FEI, säger Annika Ersgård, elitsamordnare hoppning på Svenska Ridsportförbundet, på förbundets webb.

Hästar i karantän

FEI har tagit beslut om att hästar som deltagit vid tävlingarna i Valencia, från och med den 1 februari, inte får anmälas till andra tävlingar förrän de har uppfyllt vissa krav – kraven kommer att skickas ut till de som varit på plats. Enligt förbundet har de hästar som redan kommit tillbaka till Sverige hållits i karantän i hemmastallet.

– Det är viktigt att isolera, desinficera transporter och utrustning samt tvätta händer, byta kläder och kolla hästens temperatur regelbundet, säger Peter Kallings, förbundsveterinär på Svenska Ridsportförbundet, om smittan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden