Nyheter
1 mars 2021 15:38

Smitta från Valencia konstaterad i Sverige

SmittaSmitta med koppling till utbrottet av EHV-1 i spanska Valencia har konstaterats i Sverige. Det bekräftas av Gittan Gröndahl på SVA.

Smitta från Valencia konstaterad i Sverige
"Det är en mardröm", säger Gittan Gröndahl. Foto: Istock

Cirka 150 hästar från flera nationer hålls för närvarande i karantän på tävlingsområdet i Valencia. Ett antal av dessa är svenska hästar. Runt 600 hästar har dock hunnit lämna tävlingsplatsen sedan början av touren den 1 februari – och smitta med koppling till utbrottet av EHV-1 har därefter konstaterats i ett flertal länder inklusive Sverige. Det bekräftas av Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA.

– Några av de hästar som har testats positivt för EHV-1 har koppling till Valencia,  men vi har ingen uppgift om att dessa skulle vara sjuka. Däremot har vi påvisat virus hos sjuka hästar och i samband med kastning, hos hästar som inte har någon utlandskoppling, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden