Hoppning
27 mars 08:01
Ridsportplus

Alexander Zetterman om sportens utveckling: ”Som fotbollsklubbar”

Sunshine TourHan har gjort som många andra - tagit med sig sina hästar och elever till Spanien i flera veckor för att få bästa möjliga starten på tävlingsåret. "Jag är hellre här än åker runt på inomhustävlingar", säger Frankrikebaserade hoppryttaren Alexander Zetterman som jämför hoppsportens utveckling med hur proffsfotbollen är organiserad.

Alexander Zetterman om sportens utveckling: ”Som fotbollsklubbar”
Alexander Zetterman är just nu på plats i Spanien och rider Sunshine Tour. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han har hunnit bli 32 år och är uppväxt i en familj där hästar och tävling var allt.
– Det är det här livet jag älskar, att vara ute och tävla. Och det är det enda livet jag vet egentligen, säger Alexander Zetterman som har en plats i landslagets utmanartrupp 2022.

De stora stallen är organiserade som proffsklubbar i fotboll med scouter som är ute och letar efter hästar, administrativ personal, stallchefer, tränare som är bra på olika saker och annat. Alexander Zetterman.

Han har tävlat klart för dagen och slår sig ner för en sen lunch i en av restaurangerna på tävlingsområdet i Vejer de la Frontera, Spanien.

Det är tredje gången han åker till Sunshine Tour. För två år sedan avbröts vistelsen efter några veckor av pandemin. Förra året var det EHV-smittan som skickade hem ekipagen från södra Spanien i förtid. Men i år har han varit här i fem veckor.

Åtta hästar och två elever

– Jag har nästan inget kvar hemma i Frankrike, jag tog med mig åtta hästar och två elever hit. Och det känns bra att ha kunnat göra programmet fullt ut som jag tänkte med mina hästar i år. säger Alexander Zetterman.

Som så många andra framhåller han de goda möjligheterna för unghästar att få tävlingsrutin kombinerat med lite större klasser för de mer etablerade hästarna som de största fördelarna med att ta sig till en tour i Spanien på våren, innan utomhussäsongen längre norrut i Europa börjar.
– Jag är hellre här än åker runt på inomhustävlingar i till exempel Tyskland så här års, säger han.

Flera spanska tourer

Sunshine Tour är den största touren och har funnits sedan 1994. I dess spår har bland annat tourerna i Oliva och Valencia följt. Exakt hur detta har påverkat inomhussäsongen längre norrut i Europa är svårt att veta – men att det är färre inomhustävlingar i till exempel Tyskland än för några år sedan är klart. Här finns allt på plats hela tiden – inga tillfälliga stallar som behöver byggas upp och rivas, inga stora massor med underlag som fraktas in och ut ur arenor som egentligen är gjorda för något annat.

Alex_amour
Amour SA (SWB val f 2015 e Bravour-Cardento) är en av hästarna Alexander Zetterman har med sig till Sunshine Tour. Foto: Annelie Frank

De flera veckor långa tourerna är något annat, inte minst när det gäller att göra affärer och knyta kontakter. Eller för den delen få en inblick i hur professionella hoppstallar numera fungerar.
– Jag är så gammal att jag minns hur det var förr, jag såg mycket genom min pappas karriär [Royne Zetterman, reds anm]. Visst fanns det några stora stallar på den tiden, men nu har det verkligen exploderat, säger Alexander Zetterman.

– Sporten har verkligen professionaliserats och de stora stallen är organiserade som proffsklubbar i fotboll med scouter som är ute och letar efter hästar, administrativ personal, stallchefer, tränare som är bra på olika saker och annat, fortsätter han.

”Tävla mycket”

– För att hålla sig högt på rankningen behöver du tävla mycket och för att tävla mycket behöver du ha många hästar. Det är tufft och precis som med fotboll blir säsongen längre och längre för att sponsorer och andra runtomkring vill det. Det kräver mycket av oss ryttare och våra hästar.

– Det är klart att det fortfarande går för någon att poppa upp med en enskild häst och göra bra resultat, men det har blivit svårare och svårare.

Alexander Zetterman lägger inga direkta värderingar i hur sporten har utvecklats, det är mer ett konstaterande:
– Att det blir mer business kring hoppningen tycker jag är positivt. Men att göra det här på en semiprofessionell nivå blir svårare och svårare. Jag känner själv att jag inte är tillräckligt etablerad för att vara bäst på alla områden som det egentligen krävs. Jag älskar att träna och tävla, det är det jag gör bäst, medan jag inte är lika bra på andra saker som behövs, som till exempel att göra affärer.

Två segrar

Sunshine Tour 2022 är inne på sina sista dagar och Alexander Zetterman är nöjd med alla sina hästar, men framhåller de två segrar Triton Hästak (SWB hingst f 2012 e Cabachon- Winningmood, uppf Hästak Ab, äg Incitamentet AB, Knut-Axel Nordenbelt och Royne Zetterman AB) har tagit i 1,45-klasser lite extra.

– Jag har inte planerat så långt framåt med honom, efter detta får han ta en paus på tre,fyra veckor, sedan får vi se, säger Alexander Zetterman.

Resultat, Sunshine Tour

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden