Hästliv
16 februari 2017 16:00

Alexandra rider för vildhästarna

Svenska Alexandra Saidac brinner för att rädda USA:s vildhästar från slakt. Under artistnamnet Saie Saie kommer hon att rida 65 mil genom USA för att genom sin musik upplysa folk vad som händer.

Alexandra rider för vildhästarna
Alexandra Saidac ska rida 65 mil genom USA och hoppas kunna sprida sitt budskap så 45 000 vildhästar kan räddas.

Alexandra är artist och låtskrivare, och har även en karriär som hästpolospelare bakom sig. Här hemma i Sverige har hon givit ut ett antal singlar under namnet Alex Saidac, men tröttnade snart på att bara vara en produkt och ville använda sin musik till något viktigt. Alexandra bröt sig loss och gick sin egen väg för att få vara sig själv. Hon åkte till USA för att spela in ett album, och tog sig artistnamnet Saie Saie.
– Sedan så föll sig allting ganska naturligt när jag fick reda på allt som hände med vildhästarna i USA, säger Alexandra till Ridsport.
– Det var så jag kom på att jag ska göra en musikturné på min häst och rida till alla mina spelningar och upplysa folk om vad som händer via musiken.


Foto: Kenny Lutz.

Engagemanget för hästarna kommer från Alexandras tidigare bakgrund med hästar. Hästpolo har hon spelat i nästan hela sitt liv – inte bara i Sverige utan även i Spanien och Argentina.
– Jag bryr mig om alla hästar, vare sig det är en tävlingshäst eller inte.
När Alexandra fick veta att vildhästarna i USA dödas eller hålls i fångenskap för att få mark regerade hon.
– Det kändes bara sjukt om jag skulle stå bredvid och titta på när jag faktiskt kan göra något konkret åt saken.

Alexandra berättar att marken som vildhästarna är förvisade från används till kouppfödning, vilket hon menar är den absolut största miljöboven i världen.
– BLM (Burreau of Land Management) påstår att det inte finns plats för kossorna och att vildhästarna förstör marken, men det är inte sant för vildhästarna tar endast upp 17 procent av marken, säger Alexandra.


Foto: Kenny Lutz.

Alexandra förklarar att vildhästarna i USA har inga egentliga ägare, men regeringen säger sig ha tillgång till dem och skickar dem till slakt. Köttet säljs sedan i Kanada, säger Alexandra.
– De påstår att hästarna kom över med Columbus.
– Och ja, Colubus tog med sig mustangerna – men indianerna hade redan hästar, säger Alexandra, som berättar att man kan spåras i hästarnas DNA att de kommer från Nordamerika.

Enligt Alexandra ska vildhästarna enligt lagen vara skyddade i USA men just nu är det inte så berättar hon.
– Man kan adoptera en vildhäst för 100 dollar hos BLM. Enda problemet är att det är inte så många människor som har erfarenhet av att träna vildhästar och ger upp längs vägen.
Alexandras egen erfarenhet av vildhästarna är bara positiv.
– De är de absolut mest uthålliga och tåliga hästarna som finns.

Alexandra kommer nu att göra en turné i USA för att rädda 45 000 vildhästar från slakt. Hon kommer att rida mellan alla sina spelningar och uppträda längs vägen. Turnén börjar i Topanga, Kalifornien och sträcker sig till Palomino Valley i Sacramento området, som har flest vildhästar i fångenskap i hela USA. Totalt blir det över 65 mil och Alexandra kommer att sitta till häst i två månader.

Slutmålet är att få så mycket uppmärksamhet kring ämnet som möjligt via turnén. Till sin hjälp kommer hon använda sociala medier och hon hoppas också att det blir en dokumentär om hennes turné. Dessutom söker hon sponsorer som vill hjälpa henna att sprida budskapet.
– Jag hoppas kunna samla in tillräckligt mycket pengar så att jag kan ge tillbaka vildhästarna till indianerna och deras mark.
– 45.000 vildhästar kommer att gå till slakt om ingen gör något.

Alexandra med sin paint Hinto. Ingen vildhäst – men mer vild än tam! Foto: Kenny Lutz.

Med på resan har hon sin egen häst Hinto. En paint med blå ögon.
– Han var på väg att gå till slakt innan jag tog över honom, säger Alexandra.
– Han är inte en vildhäst men beter sig som en sådan, avslutar hon med ett stort skratt. 

Här hittar du en länk till Alexandras Kickstarter-kampanj

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden