Fälttävlan
16 april 2019 18:58
Ridsportplus

Algotsson Ostholt om sina framtidshopp: ”Mästerskapshästar”

InternationelltWega är pensionerad och Reality såld. Då har OS- och EM-medaljören fyllt på med nya förmågor i stallet. Nu väntar mästerskapskval för både Cesar V och Arpertina. "Det finns en liten, liten chans att jag kan ta mig till EM," säger ryttaren.

Algotsson Ostholt om sina framtidshopp: ”Mästerskapshästar”
Sara Algotsson Ostholt och Cesar V, en häst som både hon och maken Frank Ostholt har tävlat. Foto: Eventingphoto.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sara Algotsson Ostholt tog med sig OS-silvermedaljören och familjeuppfödningen Wega (SWB sto f 2001 e Irco Mena-Labrador) till VM i Tryon förra året men fick avbryta mästerskapet på grund av dåliga värden hos hästen efter dressyren.

Jag hoppas att jag ska kunna vara med och slåss om en plats till Tokyo med henne. Det är en väldigt fin häst. Sara Algotsson Ostholt om Arpertina.

Då dubbla EM-medaljören Reality såldes 2017 hade landslagsryttaren inte längre någon mästerskapshäst. Men nu har två nya förmågor klivit fram i rampljuset. Det är 10-åriga Arpertina och 11-åriga Cesar V som båda var placerade i helgens CCI3* i tyska Kreuth.

Arpertina har varit hos Sara Algotsson Ostholt sedan hon var sex år.
– Då hade hon fått ett föl och tävlat lite unghästklasser i hoppning. Hennes mamma går svår hoppning och ägaren tyckte att Arpertina verkade passa för fälttävlan och deras hopptränare tog kontakt med mig, säger Sara Algotsson Ostholt.

Missade unghäståren

På den vägen är det. Stoets ägare, som också är hennes uppfödare, är densamma som förut men Sara Algotsson Ostholt rider och tävlar ”Peggy”, som Arpertina kallas.
– Hon har ju missat unghäståren som fälttävlanshäst och gjorde sin första säsong som 7-åring. Men hon har lärt sig snabbt och är en modig häst. Det kändes vingligt och osäkert i början men nu har hon lärt sig det här med kombinationer, böjda spår och smalhinder ute i terrängen, säger Sara Algotsson Ostholt.
– Jag tycker att hon har allt man kan önska hos en fälttävlanshäst. Hon hoppar väldigt trevligt och rör sig bra.

Mästerskapskval

Nu är stoet anmält till en lång fyrstjärnig klass i polska Sopot i maj (detta motsvarar det som tidigare var lång trestjärnig klass, reds anm.).
– Jag hoppas att hon ska klara ett av sina mästerskapskval där. Jag hoppas att jag ska kunna vara med och slåss om en plats till Tokyo med henne. Det är en väldigt fin häst.

Sara Algotsson Ostholt (swe)
Arpertina började tävla fälttävlan när hon var lite äldre och missade unghäståren som fälttävlanshäst. Foto: www.eventingphoto.com
Saraarpertina
Sara Algotsson Ostholt och Arpertina. Foto: Privat

Planen för 11-årige Cesar V är densamma. Även han var placerad i Kreuth och ska gå den långa fyrstjärniga klassen i Sopot.
– Han är lite mer rutinerad, säger Sara Algotsson Ostholt.

Ryttaren är sedan länge baserad i Tysklands och gift med OS-guldmedaljören Frank Ostholt, som också äger och har tävlat Cesar V.
– Jag tävlade Cesar V när han var ung och Frank hade brutit foten, bland annat i Bundeschampionat. Sedan tog Frank tillbaka honom. Men efter att jag fick låna Cesar till en inomhusfälttävlan började jag tävla honom igen, säger Sara Algotsson Ostholt.

Hon beskriver Cesar V som en bra hoppare som är säker på alla utmaningar i terrängen.
– Och så rör han sig bra och brukar göra ett bra dressyrtest.

Håller sig igång

Att ha två hästar som börjar komma upp lite i klasserna betyder mycket för Sara Algotsson Ostholt. De går samma tävlingar vilket ger mer tid för övriga hästar, en handfull yngre förmågor.
– Och så håller jag mig själv i gång. Det är bra, säger Sara Algotsson Ostholt.

Hur planen för de nya stjärnorna i hennes stall ser ut resten för året är inte helt klart.
– Jag drar upp nya riktlinjer efter Sopot, säger hon.
– Men med Cesar finns det en liten, liten chans att jag kan komma ta mig till EM. De är tänkbara mästerskapshästar båda två men ”Peggy” är fortfarande lite svag i kroppen och behöver byggas upp en vinter till.
– Chansen är mikroskopisk och det finns många andra med mycket mer rutin. Men den finns där i alla fall.

Fakta

Arpertina

Smeknamn: ”Peggy”
Stambok: WESTF
Kön: sto
Född: 2009
Härstamning: Arpeggio-Potsdam NRW
Uppfödare: Karl Göhner
Ägare: Dr. Reinhard Göhner
Meriter: Började tävla internationellt 2017 tillsammans med Sara Algotsson Ostholt med bland annat seger i CIC1* och andra plats i CCI2*. Var sexa i tyska Kreuths CCI3* den gångna helgen.
Aktuell: Anmäld till lång fyrstjärnig klass i polska Sopot i maj med målsättning att klara av ett kval till framtida mästerskap.

Fakta

Cesar V

Stambok: OLGB
Kön: valack
Född: 2008
Härstamning: Casiro 3-Sandro
Uppfödare: Elke och Robert Vietor
Ägare: Elke Vietor och Frank Ostholt
Meriter: Började tävla internationellt 2014 och gick unghäst-VM 2015 tillsammans med Frank Ostholt. Har tillsammans med Sara Algotsson Ostholt bland annat varit femma i tyska Kreuths CCI3* och vunnit CCI2*
Aktuell: Anmäld till lång fyrstjärnig klass i polska Sopot i maj med målsättning att klara av ett kval till framtida mästerskap.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden