Hoppning
17 september 21:22
Ridsportplus

Alicia Svensson vann första AYT-kvalet med nya hästen: ”Gillar allt med honom”

Arena Youth TourAlicia Svensson har flera mästerskapsmeriter på ponny och children och har precis tagit steget upp som junior. Efter en försiktig juniorstart fick hon till en fullträff när hon på lördagen tog hem segern i säsongspremiären av Arena Youth Tour i Gävle med nya hästen Filourado PS. Se vad Alicia säger om sin nya häst och planen framåt här.

Alicia Svensson vann första AYT-kvalet med nya hästen: ”Gillar allt med honom”
Alicia Svensson och Filourado PS. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alicia Svensson har flera mästerskapsmedaljer på ponny och som childrenryttare, men som förstaårsjunior har hon precis börjat känna sig för på lite högre höjder. I slutet av juli flyttade Filourado PS (OS val f-13 e Filou de Muze-Corrado I, uppf Gestüt Lewitz, äg Fredrik Synnerstad, Henkan Holding AB, Stall DS) in i stallet och det verkar vara en ”perfect match”. Åtminstone om man ser till lördagens seger i säsongspremiären av Arena Youth Tour i Gävle.

– Det kändes helt otroligt! Vi fick till ett bra flyt i rundorna och jag kan inte vara nöjdare, säger Alicia Svensson.

Första starterna tillsammans gjorde Alicia och ”Fille” i Västervik i början av augusti, då med endast nollrundor i protokollet. AYT-premiären var deras första 1,40 tillsammans och Alicias andra i livet. Innan Filourado PS kom till Skästa Gård utanför Västerås, där Alicia har sina hästar, reds han upp till svår klass av Pontus Westergren.

Alicia gillar sin skimmelvalack väldigt mycket.
– Jag gillar allt med honom, men särskilt hans kapacitet och att han är perfekt att rida. Han är lagom pigg och lagom tillbaka – och han litar på sin ryttare, säger Alicia om sin skimmelvalack.

Omställning från children till junior

Förutom Filourado PS har hon även Eunomia (KWPN sto f-09 e Singapore-SamR, uppf G.J. Pleyter, äg Stall DS), som innan dess var framgångsrik ihop med Ebba Danielsson. Med ”Mimmi” har det tagit lite längre tid att hitta knapparna.
– Vi jobbar på och försöker också komma upp lite mer på juniorhöjderna. Det är en väldigt speciell häst som det har tagit ganska lång tid att lära känna, hon kan vara lite svårriden ibland. Hon är väldigt annorlunda mot mina andra hästar, men när man väl lär sig så går allting, säger Alicia, som gjorde sin 1,40-debut med Eunomia i Västervik.

Nu börjar det kännas mer naturligt att hoppa högre hinder med äldre människor.

15-åriga Alicia Svensson

Fram till i år har satsningen främst varit på ponny och children, där hon bland annat har tagit både NM-guld och SM-brons i childrenklassen. Men nu ska childrenhästen Luxor säljas efter tre år tillsammans.
– Det känns väldigt sorgligt att den resan ska ta slut, men samtidigt är det dags nu. Han var min första storhäst och han har lärt mig väldigt mycket av det jag kan idag, säger Alicia.

– Det har varit ett ganska stort steg att ta, men nu börjar jag hinna i kapp lite. Nu börjar det kännas mer naturligt att hoppa högre hinder med äldre människor, säger 15-åriga Alicia.

Tränar på kommunikationen

Hon har tagit det lite lugnt, men målet har varit klart.
– Jag vill gärna rida Arena Youth Tour, det har jag som mål för året. Innan har jag bara sett när alla andra har ridit den, säger Alicia som satsar på att rida AYT-kvalet i Billdal om några veckor.

Någon gång ibland tränar hon för Rob Ehrens, men främst tränar hon för pappa Daniel Svensson, som är svårklassryttare och tidigare lärare i hoppning på Strömsholm. Markarbete är viktigaste punkten.
– Vi tränar mycket på att få en bra kommunikation mellan häst och ryttare, så att vi förstår varandra, säger Alicia.

– Mitt allra största mål att hoppa NM, och så vill jag gärna hoppa lite mer utomlands. Det hade varit roligt.

I Arena Youth Tour tävlar juniorer och young riders mot varandra, men de rider 1,40 respektive 1,45. Tvåa i Arena Youth Tour i Gävle blev young ridern Nova Jakobsson med Erano de la Butte medan junioren Frida Levin knep tredjeplatsen med Joe. Tilda Sandstedt blev fyra med Flower du West och Carl-Hugo Westergren blev femma med Dagada des Grevis. Bägge två är juniorer. Startfältet bestod av 17 startande ekipage.

De fem gjorde upp i en omhoppning där de tre främsta var dubbelt felfria. Alicia Svensson och Filourado PS vann med dryga sekundens marginal.

Resultatlista Arena Youth Tour Gävle

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden