Veterinärt
1 januari 2021 10:45
Ridsportplus

Allt du behöver veta om det nödvändiga syret

Hästens andningsapparatEn väl fungerande andningsapparat är en förutsättning för att blodet ska bli tillräckligt syresatt — så att hästen kan prestera det som begärs av den.

Allt du behöver veta om det nödvändiga syret
Riktigt kall luft som häftigt dras ner i lungorna kan vara skadligt för bronkerna. Hård träning bör inte utföras när det är under minus 25 grader C kallt, vid blåst höjs gränsen. Vid vindhastighet på 12 meter/sekund gäller minus 15 grader C. Foto: Marius Schwarz/iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästar andas genom näsborrarna, inte genom munnen.  Inandningsluften värms upp i näshålan, där smuts och andra föroreningar filtreras genom flimmerhåren.

Luften fortsätter sedan via luftstrupen och luftrören ner till hästens lungor. Det är viktigt med fri väg, så att hästen får i sig tillräckligt med luft.

Cr_lung
Blodet transporterar ut syret till kroppens alla delar. Illustration: Robin Peterson, Fernwood studio

I lungan fortsätter luften genom bronkerna (broskförstärkta rör) till lungblåsorna, alveolerna, som är omgivna av tunna blodkärl. Här sker det gasutbyte som inträffar i varje andetag hästen tar: lungorna förser blodet med syre från inandningsluften och avger koldioxid till utandningsluften. I vila omsätter hästen minst 50 liter syre/minut.

Övre och nedre luftvägarna

De övre luftvägarna består av näshåla, svalg, struphuvud och luftstrupe. Till de nedre luftvägarna räknas luftstrupens förgrening till bronker och själva lungvävnaden. Lungorna består av elastisk bindväv och varje lunga är innesluten i en lungsäck.

Hosta och slem

Damm och andra småpartiklar som tagit sig förbi flimmerhåren, kan nå de mindre bronkerna och reta dessa till en inflammatorisk reaktion med trögt slem och hosta.

Virus och bakterier kan också ge sjukdom i luftvägarna. Lufttillförseln kan störas av problem i struphuvudet, stämbanden och gomseglet.

Img_1088
Hösilage, blötlagt eller ångat hö minskar antalet dammpartiklar som hästen får i sig genom vallfodret. Foto: Jeanette Flensburg

Nosplåster stadgar

Nosplåster eller nasal strip används internationellt på en del fälttävlans- och hopphästar. Det ger stadga åt näsborrarna när hästen börjar bli trött, så att de inte fladdrar. Därmed kan hästen få i sig det syre som behövs för att klara sista delen av uppgiften.

120 andetag per minut är det maximala antalet andetag en ansträngd häst kan ta. Sjukdom, smärta och annan ansträngning ökar andningsfrekvensen.

Unga djur andas oftare

Andningsfrekvensen kontrolleras genom att man lägger handen vid flanken och räknar andetagen under en minut. Föl och unghästar har en något högre andningsfrekvens i vila än vuxna hästar.

Näsblodet kommer från lungorna

Näsblödning kan förekomma hos alla arbetande hästar men är vanligast hos kapplöpningshästar. Det är egentligen en blödning från lungorna, där de små blodkärlen brustit på grund av mycket högt blodtryck i samband med maxansträngning.

Högpresterande hästar är känsligare

Vid maximalt arbete kan hästen omsätta över 2200 liter luft per minut, därför är högpresterande hästar extra känsliga för allt som hindrar luftpassagen i övre luftvägarna, som felläge av mjuka gommen eller slemhinneveck.

Fakta

Ren luft A och O

  • Frisk och ren luft är en förutsättning för att varje andetag ska ge så mycket syre som möjligt. En arbetande häst har hög syreförbrukning.
  • Näsborrarna måste vara fria så att de kan vidgas ordentligt vid ansträngning. Nosremmen ska spännas ovanför dem.
  • Många sjukdomar i lungorna och/eller luftvägarna kommer av dålig stallmiljö eller annan instängd miljö utan tillgång till frisk luft, till exempel lång tid i en transport.
  • Avvikande ljud som pipande, väsningar, snarkningar eller kluckanden är tecken på störningar i lufttillförseln.
  •  Dubbla flankslag och buk-andning är andra symtom på ansträngd andning.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden