Avelsnyheter, Dressyr, Ponny
17 december 2021 17:29
Ridsportplus

”Amalia´s Claus började med gråt och skratt – och slutade likadant”

Stor saknadDet har varit dagar fyllda av gråt hemma hos familjen Bergåkra, när ridponnyhingsten Amalia´s Claus lämnat gården. Till och med den tuffa stallchefen har fällt tårar, berättar Sigrid och Emilia Bergåkra.

”Amalia´s Claus började med gråt och skratt – och slutade likadant”
Emilia Bergåkra och Amalia´s Claus har rönt framgångar på dressyrbanorna. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det började som ett misstag, familjen Bergåkras resa med Amalia´s Claus (NWPCS hingst f-11 e Heitrak’s Marvin-Orchard Boginov, uppf L. Van Laarhoven, äg Familjen Bergåkra) Familjen var på kontinenten för att tävla och passade på att gå på en hästauktion.

– Cecilia råkade vinka in honom på en auktion där det gick miljonhästar. Jag har försökt få barnen att våga olika saker, men den här gången gick ”våget” lite överstyr. Vi var i en tuff svacka med både familjen och företaget och jag tänkte ”vad händer nu”. Cecilia kände sig så dum, och vi grät och skrattade hela natten, berättar Sigrid Bergåkra.

Såg ut som en rysk agent

Det fanns absolut inte pengar till att lösa in nyförvärvet, men med på resan fanns Bengt-Olov ”Bengan” Bergåkra, Sigrids bror.

– Han stod bakom oss och såg ut som någon sorts rysk agent, och sade ”jag säljer väl min veteranbil och köper ponnyn. Bengan har varit delägare hela tiden, säger Sigrid Bergåkra.

Hennes dotter Emilia Bergåkra berättar mer:

– Bengan är en riktig bonde, en stor och kraftig man, men har är så gullig med lilla Claus. Han satte ballonger på boxen när vi vunnit SM.

Img-6056
”Bengan” Bergåkra är fortfarande delägare och har följt Claus under de sex år hingsten stått hos sin syster Sigrid Bergåkra. Foto: Privat
Img-8401
SM-guld – så här såg Claus box ut när hästen kom hem. Foto: Privat

”Helt magisk”

Framgångarna för Emilia Bergåkra och ”Claus” har varit många.

– Hela familjen har varit delaktig. Cecilia var första ryttare upp och lillasyster Olivia har varit en del av träning och skötsel. Men den största delen av utvecklingen har Emilia stått för. Claus är helt magisk, vi trodde inte att det fanns en sådan ponny, säger Sigrid Bergåkra.

Men för den som vill tävla internationellt är det max 16 år som gäller.

– Ekipaget är fortfarande väldigt kompatibelt, perfekt i storlek och han rör sig så bra att han nästan skulle kunna gå bland storhäst.

Tankar på att sälja började dyka upp i familjen.

– Men jag kände inte att vi var färdiga med utbildningen, så jag red och tävlade lite även det här året. Fokus var att han skulle bli en färdig FEI-ponny. Claus blev högst bedömda gångartshingst och vi tog guld i SM, säger Emilia Bergåkra.

Hon berättar att det känns ”magiskt” att allt sitter; sluta, enkla byten, förvänd galopp.

– Han är en så bra ponny för han försöker alltid sitt bästa och blir inte rädd eller tittar till. Men nu vill jag lägga allt fokus på storhäst och jag tror att han vill ha en ryttare som ser honom som nummer ett.

”Keep on dreaming”

Sagt och gjort; Claus skulle säljas.

– Vi kände att det behövde vara seriöst, plus att han är en avelshingst. Emilia hade en önskedröm om att en väldigt känd ryttarinna skulle köpa honom. Jag sa ”keep on dreaming” – men man kan ju alltid fråga, säger Sigrid Bergåkra.

När Emilia Bergåkra såg att just den ryttaren, Laura Quint, efterfrågade FEI-ponnyer skickade hon ett mejl.

– Wow att du vågade fråga, här sitter vi i lilla Hälsingland och du mejlar på engelska, säger Sigrid Bergåkra.

Just nu, den 17 december 2021, är Claus på väg till Holland. Men det har inte gått smärtfritt.

– Vi har gråtit i flera dygn, det har varit uttömmande. Det finns så mycket känslor, Claus kom in i våra liv när det var som tuffast. Nu börjar jag gråta igen, och Emilia också. Mycket har vänt under tiden vi haft honom, han har bringat mycket glädje. Men det här betyder också att ponnytiden tar slut, vi lämnar många vänner och tävlingskompisar bakom oss. Jag tror att många ponnypappor och ponnymammor kan relatera, säger Sigrid Bergåkra.

Föl till våren

En tröst är att det finns ”bullar i ugnen” med Claus som pappa hemma på gården. Även Claus avkomma Casimira finns kvar. Hon vann ungponny-SM för 5-åringar tidigare i år.

Img-4989
Casimira, Claus dotter, tog SM-guld för 5-åriga hästar. Foto: Privat
Img-5020
Casimira går i pappas fotspår. ”De är otroligt lika”, säger Emilia Bergåkra. Foto: Privat

– Det sista Emilia sade innan vi lastade var att hon såg fram emot våren när fölen kommer. Resan med Claus började med skratt och gråt, och slutade likadant, säger Sigrid Bergåkra.

Till och med stallchefen Josefine Björklund har fällt tårar över ponnyn.

– Hon är en tuff och duktig tjej. När jag ridit Claus sista gången och stod och grinade började hon också grina, och hon sade ”det här är den enda hästen jag kommer att grina för!, säger Emilia Bergåkra.

Hur försäljningen kommer att gå vet ingen ännu. Men Claus har redan ”gjort rätt för sig” i och med aveln.

– Och framgång kan man inte mäta med pengar. Han ligger på pluskontot redan nu, säger Sigrid Bergåkra.

Img-6011
Älskad häst. Men nu är Claus på väg mot nya äventyr. Foto: Privat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden