Dressyr
8 juni 2020 22:53

Bergåkra vann i Matfors – Adamsson och Kristensson dominerade i Stockholm

NationelltDet har tävlats FEI-dressyr på flera håll i landet i helgen. I Matfors slog Emilia Bergåkra två flugor i en smäll när hon segrade i FEI-debuten samtidigt som hon kvalade till SM. Hos Stockholms Ponnyklubb visade Lovisa Adamsson storform med topplaceringar i alla sina fem starter. Bägge tävlingarna dominerades i stort av samma skara ryttare.

Bergåkra vann i Matfors – Adamsson och Kristensson dominerade i Stockholm
Emilia Berglund Bergåkra och Jarno RP 145 i Falsterbo 2019 (arkivbild). Foto: Pernilla Hägg

Lovisa Adamsson och Carolina Kristensson hade en riktigt bra helg hos Stockholms Ponnyklubb som arrangerade nationella tävlingar på landslagsledaren Pytt Hambergs anläggning i helgen. Segern i FEI Lagprogram i kategorin RÅ16 gick till Julia Roswall och Taxman som red på 68,429 procent medan Lovisa Adamsson fick ihop 67,072 procent med Adrenalin. Trea blev Ebba Bånge med Runsås Chakira på 66,643 procent och fyra blev återigen Lovisa Adamsson med 65,358 procent på ponnyn My Rhiannon.

Segrare i kategorin RÅÖ blev Carolina Kristensson som red ihop 69,215 procent med Sir Fervid. Vanessa Perolari knep andraplatsen med Aquadora på 67,572 procent och trea blev Emelie Klintfors med 67 procent på Joelsbo Dewdrop.

Även FEI Mästerskapsprogram dominerades av Lovisa Adamsson i kategorin RÅ16, där hon blev tvåa på 70,338 procent med Adrenalin och trea med My Rhiannon på 68,852 procent Guldplatsen gick till Emma Sarkia som red ihop 70,743 procent med Nia Domo’s Gordon. Fyra blev Annie Spångberg med 67,433 procent på Gribsvads Little Hector.

I kategorin RÅÖ såg topplaceringarna likadana ut med Carolina Kristensson och Sir Fervid på förstaplatsen med 67,636 procent medan Vanessa Perolari återigen blev tvåa med Aquadora på 66,622 procent. Trea blev Emilia BrolinHeidi med 66,149 procent.

Lovisa Adamsson startade även ungponnyn Oh Boy i klassen Allmänt Intryck Unga Ponnyer 5-6 år, där hon vann med 73,400 procent.

Flera starka ryttare i Matfors

Segrare i FEI Lagprogram hos Matfors Ryttarförening var Emma Hallberg med C-ponnyn Runsås Rembranth på 66,286 procent. I kategori D var det Emilia Bergåkra som plockade hem segern i FEI-debuten med hingsten Bergåkras Amalia’s Claus på 68,786 procent. Tvåa blev Alva SöderströmSergeant Pepper Gene med 67,572 procent.

– Det var min och Claus fjärde start någonsin och även hans debut i FEI-klass. Jag har utbildat honom själv i två år nu, men de senaste månaderna har han utvecklas i raketfart. Vi var så glada över att få åka på tävling igen men känner ändå att tävlingstoppet har varit nyttigt, då Claus fått ta sin tid att lära sig samling och bärighet. Det har tagit extra tid eftersom han har tre stora gångarter, berättar Emilia Bergåkra efter segern.

Hon har stora förhoppningar på hingsten, som hon tror kan räcka hela vägen upp i klasserna.
– Jag har hållit Claus lite hemlig så det var roligt att få visa upp honom i helgen. Känslan inne på banan var helt fantastisk, Claus ställer alltid upp för mig. Han har allt jag kan önska i en ponny – tre fantastiska gångarter, ett bra psyke, rätt inställning och mycket energi. Målet var att få en bra känsla inne på banan, vilket jag verkligen fick, det känns som vi är väldigt samspelta. Att samtidigt kvala till SM kändes stort för mig eftersom jag har tagit honom dit.

Emilia satsar mot mästerskap, men om det blir med henne själv i sadeln återstår att se.
– Jag ska rida honom året ut och fortsätta utbilda och tävla honom, sedan får vi se. Min dröm vore att se Claus på de stora internationella banorna med någon annan ryttare i framtiden.

Se delar av Emilia Bergåkras ritt med Bergåkras Amalia’s Claus:

Guldplatsen i FEI Mästerskapsprogram för ponny tog Elin Smålänning på D-ponnyn Dessire A. med 69,460 procent. Tvåa blev återigen Alva Söderström på Sergeant Pepper Gene med 68,446 procent.

På häst toppades FEI Lagprogram Msv B (J) av Julia Enqvist och Chadon på 68,561 procent. Tvåa blev Saga Larsson och Elliot Af Grillgården med 68,333 procent. Saga Larsson segrade även i FEI Mästerskapsprogram Msv B (J) med samma häst på 68,897 procent. Tvåa här blev Ella Löfgren och Fanchette for U på 65,883 procent.

Resultatlistor Matfors Ryttarförening

Resultatlistor Stockholms Ponnyklubb

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden