Världen
25 januari 2021 21:45
Ridsportplus

Ambulerande veterinär med hjärtat på rätta stället

Klinik på hjulSvenska Wenche Liwing började sin resa som beridare i Belgien och hade inte en tanke på något annat. I somras tog hon sin veterinärexamen på flamländska och startade direkt eget som ambulerande veterinär. Känslan av att få ge djuren en andra chans är det som driver henne. Inte minst i fallet med "Bruno" som hon först åkte ut för att avliva.

Ambulerande veterinär med hjärtat på rätta stället
Kärleken till djuren är drivkraften för Wenche Liwing. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Wenche Liwing lämnade Sverige redan ett år innan hon tog studenten och läste in sista gymnasieåret på distans. Med meriter från svår klass på ponny upp till 1,30 som junior i Sverige jobbade hon som beridare hos en hästhandlare i Belgien. Att bli veterinär fanns inte på kartan. Men när hon insåg att hon själv kunde få vara med och påverka framtiden för skadade hästar kom hon på andra tankar.

    – Min känsla är att hästarna här får en andra chans mer än i Sverige. Man tar inte bort dem utan oftast finns det någon annan som vill ge hästen en andra chans. Just det här att läka hästarna och få dem att fungera för någonting annat fick mig intresserad, berättar Wenche som bor i belgiska Lommel.

    Sagt och gjort. Hon sökte till veterinärprogrammet vid universitetet i belgiska Gent, där alla som söker kommer in men betydligt färre går ut.
    – Det var faktiskt helt spontant, jag hade inte en tanke på det innan. Utbildningen var dessutom på flamländska, så det var rätt tufft till att börja med.

    ”Ville göra mer själv”

    Efter sex års studier tog hon i somras sin veterinärexamen och i princip dagen efter startade hon eget som ambulerande veterinär. Med sin lilla ”hästklinik på hjul” som bas kan hon utföra allt från röntgenundersökningar, ultraljud och tandvård till hältutredningar, OCD-screening på unghästar och internmedicinska utredningar. Trots att det var många som avrådde henne från att  dra igång eget som nyutexaminerad veterinär fanns det ingen tvekan. Hon ville inte gå den gängse vägen och göra ett så kallat ”internship” på någon stor klinik.

    – För mig var det inte utmanande, det handlar väldigt mycket om att man får stå bredvid och titta. Det är klart att man lär sig mycket på det, men jag ville göra mer själv. Jag ville jobba självständigt och bestämma själv. För mig var det bästa sättet att lära mig så mycket som möjligt, och så långt är jag väldigt nöjd, säger Wenche som haft fullt upp sedan starten.

    Första veckan fick hon kastrera en hund, röntga ett par hästar, dra ut en vargtand, vaccinera, sy ihop vulvan på ett sto, göra tänderna på ett par miniåsnor, behandla en häst med strålcancer och ta blodprov på en katt. Bara för att nämna något.
    – Ingen dag är den andra lik. Det är det allra roligaste. Hästar är mitt fokus men i varje stall finns det en hund och en katt, och jag är en riktig djurälskare, säger Wenche.

    Photo-2020-07-31-17-25-19 2
    Mobil röntgen är en del av utrustningen. Foto: Privat
    Photo-2020-07-31-17-25-20 2
    Säg den hästgård som inte vaktas av en hund. Foto: Privat
    Photo-2020-07-31-17-25-21 2
    Inget fall är det andra likt. Foto: Privat
    Photo-2020-07-31-17-25-22
    Wenche Liwing omgiven av sina egna djur. Foto: Privat

    ”Gästspelar” i Sverige

    Hon erbjuder också sina tjänster för dem som köper häst över gränserna, inte sällan osedd. Något som kommer extra väl till pass mitt i coronapandemin.
    – Det är en idé jag har haft ett tag. När jag studerade till veterinär var jag med på en del besiktningar. Jag lyssnade på hjärta och kollade ögon och jag gjorde böjprov. Då märkte jag att det var en trygghet för köparen om det fanns en svensk person på plats när hästen skulle gå till Sverige, berättar Wenche som nu kan fungera som en länk mellan svenska köpare och säljare på den europeiska marknaden.

    Under hösten har hon gjort ett antal ”gästspel” på svensk mark, även dessa fullbokade. Då utgår hon från familjegården Stall Hyppinge utanför Sya i Mjölby kommun. En plats som hon fått en allt större längtan till efter många år utomlands. Just nu bor hon i ett hus och har tre hästar och en shetlandsponny inackorderade. Hon tävlar lite, men inte ”på någon nivå”. Hemma i Östergötland har hon även en unghäst.

    – Planen är att komma hem och jobba i Sverige med jämna mellanrum, säger Wenche som hoppas kunna bygga sig ett namn hemma.
    – Jag har fått lite hemlängtan på senare år, men samtidigt har jag sett att chanserna att utvecklas inom yrket är störst här.

    Historien om Bruno

    I början på hösten fick djurälskaren Wenche ett fall där hon åkte ut för att avliva en häst som trasslat in sig i hagtråden. Men väl på plats tog fallet en annan vändning. Trots att bägge sträcksenorna var av och benet var synligt på det ena bakbenet bestämde hon sig för att försöka rädda den unga hästen. Efter mycket blod, svett och tårar tycks det nu, snart fem månader senare, finnas hopp om livet som sporthäst.

    Hästen, som först fick smeknamnet ”Legless” på grund av sitt illa tilltygade ben, är nu omdöpt till ”Bruno”. Under #extraordinarybruno uppdaterar Wenche återkommande den mirakulösa återhämtningen hos den lilla bruna unghästen, som kommer så fort hon ropar på den i hagen. Här under kan du se bilder och läsa den senaste uppdateringen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden