Världen
14 januari 2021 11:19

Belgien sätter stopp för import av islandshästar

ImportEfter olyckan som inträffade på flygplatsen i Liége innan jul, där två hästar fick avlivas, stoppar nu de belgiska myndigheterna all import av islandshästar från Island. De flesta islandshästar som importeras till Europa kommer via Liége, vilket gör att beslutet får stora konsekvenser.

Belgien sätter stopp för import av islandshästar
Importen av islandshästar ökade rejält under 2020 - nu stoppas planen från Island tillfälligt, efter olyckan där två hästar dog. Foto: Istock/Roi Shomer

Under 2020 ökade exporten av islandshästar med 50 procent, jämfört med 2019. Cirka 2 000 hästar flyttade till nya ägare förra året – den största marknaden för islandshästar finns i Tyskland, följt av Danmark, Sverige och Norge, rapporterar Icelandreview.

I belgiska Liége finns Icelandair Cargos största distributionscenter i Europa, och strax innan jul inträffade en olycka på flygplatsen, efter att nyanlända islandshästar lastats av i sina containrar. En container var inte fastsatt ordentligt och välte, vilket orsakade allvarliga frakturer på två hästar som tvingades avlivas. Belgiska myndigheter meddelar nu att de stoppar importen från Island på obestämd tid, något som påverkar både uppfödare på Island och köpare i Europa.

Isländska sajten Bændablaðið skriver att olyckan orsakades av att en anställd på flygplatsen inte säkrade containern på rälsen där den transporterades.

– Vi har transporterat hästar i specialutrustade containrar sedan 1995 med liknande utrustning och det har fungerat mycket bra. Vi har vissa procedurer som vi följer och som även våra underleverantörer bör följa. Nu var det en anställd i Belgien som inte följde arbetsrutinerna – han fäste inte containern ordentligt – så den föll cirka 50 centimeter från plattformen. Detta är ett mänskligt fel som tyvärr ledde till att två hästar fick avlivas, säger Mikael Tal Grétarsson, exportchef på Icelandair Cargo, till tidningen.

– De belgiska myndigheterna har därefter slutat importera hästar från oss tills vi har anpassat oss till de nya och ändrade reglerna från myndigheterna i landet. Vi måste bättre förstå hur vi kan uppfylla dem och har bland annat träffat våra myndigheter här hemma för att granska arbetsprocesserna. Det här är av stort intresse för våra uppfödare, och vi tar olyckor på allvar – säkerhet och välfärd kommer alltid i första hand hos oss, förklarar Mikael Tal Grétarsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden