Dressyr
27 oktober 2017 11:58

Amplemento briljerade

Elmia 2017Det var en 6-åringsfinal med fina redo hästar som gjorde upp inför nästan ingen publik alls. Bäst var återigen en häst riden av Jacob Nørby Sørensen nu med ståtlige Amplemento.

Amplemento briljerade
Segrare i klassen blev hingsten Amplemento med Mr Elmia alias Jacob Nørby Sørensen. här med Bjarke Laustsen och klasssponsor Agria. Foto: Kim C Lundin

De 6-åriga hästarnas final började redan klockan åtta fredag morgon, en vanlig arbetsdag för de flesta. Det är nog den största förklaringen till de glest besatta läktarna. Domarkollegiet bestod av Wiveca Schenholm längs långsidan vid E och Anette Fransén Iacobeaus och Maria Colliander vid C. Tillsammans dömde de så att en annan resultatlista skapades i finalen bland de åtta som gått vidare till avgörandet.

Om det var mognad eller ett större lugn i hallen är svårt att säga men inga 6-åringar drabbades av stora skälvan utan de kunde visa upp sig och komma till sin rätt.

Jacob Nørby Sørensen red förtjänstfullt på den store hingsten Amplemento (Bad-Wü f -11 e Ampere- Sir Oldenburg, uppf Willy och Sybille Waidelich, äg Patricia Florin) som är väl framme för nivån. De fick fina poäng för trav, framtidsutsikter och galopp framförallt och segrade på hela 85,6 procent.

Jacob har en helt otrolig final-svit på Elmia med seger i 5-års och andra till tredje plats bland 4-åringarna. Han var både glad och stolt över Amplemento efter segern.
– Jag tycker han sköter sig väldigt bra, han blir bara bättre och bättre med styrka. Det kommer att bli en suverän tävlingshäst av honom, menar Jacob.
– Trots sin storlek har han så lätt för sig. När han började byta inne på banan på ärevarvet så lät jag honom göra det. Det är så bra att låta dem få känna på det utan spänning inne på banan.
– Han kan redan göra ettor, det kommer så lätt för honom, trots hans storlek så vi leker.

Amplemento
Segrare i klassen blev hingsten Amplemento med Mr Elmia alias Jacob Nørby Sørensen. Foto: Kim C Lundin

En egen uppfödning sedan flera generationer, riden och tränad av uppfödaren själv dessutom – det är Britt-Marie H-Ivarssons Rudolph (SWB f -11 e Zuidenwind- Rosevelt) i ett nötskal. Den store gänglige valacken har så här i slutet på året fyllt ut med muskler på ett positivt sätt och ser alltmer ut som en framtida stjärna efter att ha varit en gänglig yngling länge. De slutade på 80,4 procent med 8,4 för stor och luftig trav, en andraplats.

Rudolph
Stilige Rudolph blev tvåa i klassen. Foto: Kim C Lundin

Karin Öljemark kom från Breeders Trophy med en seger i bagaget men hon och Tiger G fick nöja sig med en tredjeplats. De gjorde en fin och stadig uppvisning men bytena blev inte fullt så smidiga som de ska vara. De slutade på 77,4 procent.
– Tiger kändes lite trött idag så vi fick lite problem med bytena idag. Jag är ändå nöjd med hur han arbetade inne på banan och att han nu tar framridningen och miljön lugnare, det är viktigt framåt, förklarar Karin.
– Vi startar i Friends i december så all träning är bra, speciellt på så här fina tävlingar.

Tiger G
Tiger G och Karin Öljemark i den mäktiga galoppen. Foto: Kim C Lundin
Fireball Macohl
Fireball Macohl Foto: Kim C Lundin
Görklintgårds Quinto
Görklintgårds Quinto Foto: Kim C Lundin
Fruhlingsball
Fråuhlingsball Foto: Kim C Lundin
171027__kim_c_lundin_kcl_img_5288
Mikaela Alderin Danielsson och Billy Elliott. Foto: Kim C Lundin
171027__kim_c_lundin_kcl_img_5316
Brooklyn riden av sin ägare Elenore Simberg. De blåstes ut på grund av blod i munnen. Foto: Kim C Lundin

Resultat

Webb-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden