Avelsnyheter
11 oktober 2019 19:14

Analys: Är intresset för lågt eller räcker inte hästarna till?

BreedersRidsports avelsreporter Peter Ljungcrantz analyserar de startande under Breeder Trophys dressyrvecka. Läs om fadershingstarna, svårigheterna, uppfödarna och hästarna.

Analys: Är intresset för lågt eller räcker inte hästarna till?
Heide Blumen av JBT (e Don de Jeu) och Anki Carlsson. Foto: Roland Thunholm

För första gången i historien genomfördes Breeders Trophy för 3- till 7-åriga dressyrhästar på Flyinge utan att hopp- och fälttävlanshästar fanns på plats. I stället gick Saab Grand Prix, med internationella ekipage som tävlade på högsta nivå, under samma vecka.

Domarna påpekade flera gånger under 6-årsklassen att programmet är väldigt svårt för dessa hästar. Peter Ljungcrantz.

3-åringarna hade kvalat via unghästtester och 4-åringarna antingen via kvaltävlingar eller unghästtester. 54 st 5-åringar hade löst deltagarbevis för att försöka kvala till Flyinge och 26 av dem kom till start under finalveckan.

Bland 6-åringarna var det 16 av 27 och bland 7-åringarna elva av 20 som kom till start.

Det man måste fundera över är om intresset är lågt för att rida dessa klasser eller om hästarna inte räcker till? Domarna påpekade flera gånger under 6-årsklassen att programmet är väldigt svårt för dessa hästar. Framför allt är det galoppombytena som ställer till problem.

Som vanligt är det några få uppfödare som det mesta kretsar kring under dessa unghästklasser i dressyr.

När det gäller de yngsta hästarna lyckades Lena Nyström bäst med segraren i 3-årsklassen Vita (e Glamourdale-Bocelli), som hon fött upp tillsammans med Stuteri Stubbäng, och såväl femman Tesla (e Skovens Rafael-Topaasch) som sexan Fontanell (e Fürstenball-Ampere) i 4-årsklassen. Modern till Tesla är stoet Theca (f -06 e Topaasch-Davignon I). Hon är även mor till Fusion (e Fürstenball) som startat svår dressyr med Annita Roslund och var anmäld till de internationella klasserna men tyvärr inte kom till start.

Equestrian Sport
4-åringen Mr Grey VH (e Grey6 Flanell) under testryttaren
Charlotte Dujardin. Foto: Roland Thunholm

Det måste också nämnas att Camilla Axelsson red fem av de sex placerade hästarna i 3-årsklassen och visade dem på ett alldeles utmärkt sätt.

Västra Hoby stuteri, som drivs av Tobias Hansson på ett mycket framgångsrikt sätt, hade som vanligt mycket stora framgångar. Även i år var segraren i 4-årsklassen, Mr Grey VH (e Grey Flanell-Dalwhinnie), uppfödd i Västra Hoby. Dessutom kom trean i 5-årsklassen BowMore VH (e Skovens Rafael-Akribori) och fyran i 6-årsklassen Darthula VH (e Dalwhinnie-Corrado WL) från detta stuteri. Även i 3-årsklassen var Västra Hoby representerat med en uppfödning.

Per-Arne Persson hade också fina framgångar med den godkända avelshingsten Demand 1344 (e Ampère-Don Schufro) som segrare i 5-årsklassen. Demands helsyster Diod blev femma i 7-årsklassen. Moder är det fantastiska stoet Delight.

Per-Arne Persson hade dessutom en uppfödning som blev nia i 6-årsklassen och en i finalen för de 3-åriga hästarna.

Christina Olssons fenomenala Astoria (e Sir Donnerhall II-Quaterback) fortsatte sitt segertåg med att vinna Breeders Trophy för 7-åriga hästar. Christina Olsson hade också med uppfödningen Athena (e Tailormade Temptation-Master) som blev sexa i 6-årsklassen samt en uppfödning i 3-årsfinalen.

Vita Camilla Axelsson-8341-2
3-åringen Vita (e Glamourdale) och Camilla Axelsson.  Foto: Pernilla Hägg

Hur såg det då ut bland fadershingstarna? Ja, i 3-årsklassen var det Total Hope som dominerade med hela åtta kvalificerade avkommor, varav tre placerade sig bland de sex främsta. Man ska dock komma ihåg att han hade 126 registrerade avkommor i den årgången.

Bland 4-åringarna hade Skovens Rafael fyra avkommor till start och tre av dem placerade sig bland de sju främsta.

Två avkommor var i 4-årsklassen hade Bocelli (båda till final), Fürstenball, Dalwhinnie och Benetton Dream.

I 5-årsklassen hade Ampère tre avkommor till start (61 registrerade föl i årgången) och en gick till final. Blue Hors Zack hade också tre avkommor till start (av 31 registrerade föl) och två gick till final.

Två avkommor var i 5-årsklassen hade Sir Donnerhall I (av sex registrerade föl, båda gick till final), Zuidenwind, Floricello och Dalwhinnie.

Zuidenwind lyckades bäst i 6-årsklassen med tre kvalade avkommor (av 44 registrerade föl) och alla gick till final.

Två avkommor var hade Dalwhinnie (av 22 registrerade, båda gick till final), Blue Hors Zack och Sir Oldenburg (en vardera vidare till final).

Nämnas bör också att Ampère hade en avkomma med i 6-årsklassen och att han det året hade 69 registrerade avkommor.

I 7-årsklassen hade Ampère och Zuidenwind en avkomma vardera till start. Sir Donnerhall II hade två deltagande avkommor. Förutom Astoria som vann, var han även far till SirPrice (ue Andiamo) som blev åtta.

Doldisen

HeideBlumen af JDP (e Don de Jeu-Dimaggio) uppfödd av Jessica Lantz, ägd och visad av Anki Carlsson, kom från ingenstans – eftersom hon varken var med i Falsterbo eller på unghäst-VM – och vann 6-årsklassen på ett enastående sätt.

Egen klass

Den godkända 4-åriga hingsten Kane (KWPN e Dream Boy-Krack C) fick inte gå Breeders men vann SWB Stallion Trophy. Testryttaren Charlotte Dujardin höjde honom till skyarna och gav 9,5 för ridbarhet och 10 för utvecklingsbarhet.

Detta är en analys där skribenten själv står för åsikterna. Texten publicerades första gången i Ridsport nr 19/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden