CoronasmittanFör att hindra smittspridning har flera svenska djursjukhus infört uppdaterade regler för dem som besöker klinikerna med sjuk häst - men de flesta håller öppet som vanligt. I Storbritannien uppmanar veterinärförbundet sina medlemmar att bara utföra akutsjukvård, och ställa in alla andra besök.
Ändrade rutiner på klinikerna

På Evidensias kliniker tar man upp vikten av att följa hygieninstruktionerna för att förhindra eventuell smittspridning. På sin webb rekommenderar de också att låta någon annan ta hästen till klinik om ägaren har symptom som kan vara coronarelaterade. De som kommer med häst till djursjukhusen ska, så långt det är möjligt, helst bara vara en person.
Även Mälarens Hästklinik har uppdaterat sina rutiner vid besök. Utöver Evidensias rekommendationer så erbjuder de även hjälp med att få in hästen till klinik om ägaren är i en riskgrupp och inte har möjlighet.
Mälaren Hästklinik skriver på sin webb att samtliga kliniker har öppet och all verksamhet pågår som vanligt.
Stoppa rutinbesök och influensavaccinationer
I Storbritannien har det brittiska veterinärförbundet BEVA (British Equine Veterinary Association) nyligen gått ut och rekommenderat sina medlemmar att helt fokusera på akutvården, som ska finnas tillgänglig dygnet runt. Man vill att veterinärerna så snart som möjligt ska sluta med rutinbesök, som veterinärbesiktning inför försäljning, tandvård, hälsokontroller och lättare hältutredningar.
Vid de besök som är nödvändiga ska hästägaren ha med sig ett dokument som bevisar att hen inte har några symptom på corona.
BEVA vill även stoppa influensavaccinationerna under den närmaste månaden. När det gäller andra vaccinationer, som stelkramp, EHV och rotavirus, säger man att det bör avgöras från fall till fall.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på