Veterinärt
10 mars 2020 16:39

Kolla klippet: Så kan du hitta magsåret hos din häst

HälsokollHar din häst plötsligt blivit sur och grinig? Reagerar den negativt när du drar sadelgjorden? Beteendet kan bero på ett begynnande magsår – här är filmen som hjälper dig att kolla.

Kolla klippet: Så kan du hitta magsåret hos din häst
Hästveterinären Mark DePaolo i Texas har utvecklat ett visiteringssystem som hästägare kan göra själv som en första kontroll. Foto: Annelie Frank

Det är viktigt att observera små ändringar i hästens uppförande, det tar bara fem dagar från att hästen är utan irritation i magslemhinnan tills den har ett rejält magsår.
– Några hästar är mer disponerade än andra för att få magsår beroende på miljö, stress och temperament, men det går att göra mycket för att minska risken, säger den danska hästrådgivaren Dorte Rebbe.

En genomgång av foder, stallrutiner och träning är första steget för att bli av med magsår. Dessutom finns medicin.

Diffusa tecken

Hästägaren är ofta ovetande om att hästen har utvecklat magsår, eftersom tecknen är så diffusa. Studier har visat att hästar med sadelgjordstvång, eller de som reagerar mot att sadelgjorden dras åt, i realiteten lider av magsår och att reaktionerna är deras sätt att visa obehag och smärta.

Hästveterinären Mark DePaolo i Texas har utvecklat ett system som hästägare kan göra själv som en första kontroll. Han trycker helt enkelt på fem olika akupunkturpunkter på hästens kropp och kan utefter reaktionen avgöra om hästen känner smärta och har ett magsår eller ej.

Filmen visar inledningsvis en häst utan några symtom och sedan några hästar med varierande grad av magsår.

Om en häst reagerar på en sådan här kontroll bör den undersökas av veterinär, som hjälper hästägaren med en plan för vad som behöver ändras i hästens liv.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden