Hoppning
6 februari 2021 08:27
Ridsportplus

André Brandt lämnar Hästak

Mot nya målFörra året slog André Brandt igenom med bland annat YR-guld i Falsterbo och dubbla segrar i SWB Stallion Trophy. Hårt arbete och talang har satt Hästaks beridare på den svenska hoppkartan. Nu lämnar han Hästak för att prova vingarna på egen hand. Ridsport fick ett snack med André Brandt. Läs vad han säger om framtiden, bruksprovet och att återigen rida i Scandinavium.

André Brandt lämnar Hästak
Tillsammans med Thelma Hästak gick André Brandt ut sist i Falsterbo. Han hade guldet i sin hand och höll nerverna i styr. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Beslutet att lämna Hästak har vuxit fram under en längre tid och i dialog med Hästaks Anders Kjellson. När André Brandt väl tog det slutgiltiga steget kunde han inte hålla tårarna tillbaka.
– Det har verkligen varit startskottet för min karriär som tävlingsryttare, och jag är väldigt glad att jag fick chansen att jobba på Hästak och utvecklas som ryttare. Jag har fått rida så otroligt fina hästar och den ryttare som får ta över efter mig kan verkligen skatta sig lycklig.

Det är inget nytt jobb som ligger bakom utan helt enkelt en känsla av att det är dags att gå vidare och se sig omkring.
– Som det ser ut nu ska jag bara sluta på Hästak. Allt kommer att vara som vanligt. Jag driver eget sedan ett tag och rider även andra hästar vid sidan av Hästak. Jag har fått en del jobberbjudanden, men just nu funderar jag på vad jag ska göra. Det är många som drar i mig och jag har även fått erbjudande om jobb utomlands. Samtidigt tänker jag att det kanske är bättre att göra sig ett namn i Sverige först. Vi får se, säger André Brandt.

”Har utvecklats otroligt mycket”

Vägen hit har varit makalös. Hösten 2017 började han som praktikant på Hästak vid sidan av Linn Hörnvall som då var stuteriets försteberidare. Ett år senare förberedde han sig själv och då 7-åriga Thelma Hästak för start i Scandinavium. Något som blev starten på en fantastisk resa för André Brandt som dessförinnan plockat SM-medaljer på ponny och som junior. Under närmare tre år har han ridit cirka sju hästar om dagen och gjort ofantligt många tävlingsstarter.

Förra året kom det stora genombrottet när han utklassade allt motstånd på SM i Falsterbo och tog YR-guld med Thelma Hästak. Under hösten toppade han bedriften med dubbla segrar i SWB Stallion Trophy med då 6-årige Kannando Hästak och 7-årige Casanova Hästak. I ungefär samma veva såldes Thelma Hästak till Grevlunda och Peder Fredricson – en fjäder i hatten både för uppfödaren Anders Kjellson och André Brandt som varit med och producerat det talangfulla stoet.

Hur har resan varit?
– Jag har utvecklats otroligt mycket som ryttare. Det känns inte längre som att jag tävlar när jag går in på banan, det har blivit en del av vardagen. Jag har åkt med fem, sex hästar till tävling, alla har gått en eller två klasser och det har bara rullat på. Det har inte varit någon stress eller nervositet som tagit över, utan bara fokus på att prestera.

– Det är klart att man blir taggad när det är lite större och viktigare tävlingar, men då har man tränat så mycket att man är säker på det man gör. Det har varit extremt nyttigt och viktigt för min utveckling som ryttare.

Casanova Hästak-7858-2
Flitigt anlitade Casanova Hästak med André Brandt i sadeln. Foto: Pernilla Hägg

Rider bruksprovet

I fjol gjorde André Brandt 350 starter trots pandemin och i slutet av året var han Sveriges högst rankade ungdomsryttare. Nyligen startade han säsongen med ett gäng felfria rundor i Lund.
– Förra året var ett fantastiskt år och det hade det varit i år också, men någon gång måste man sluta och det kändes rätt nu. Det är mitt första år som senior och det kommer att bli ett mellanår i år oavsett. Man går lite från toppen av ungdomsryttarna till botten av seniorerna, säger han med ett skratt.

Tanken är att han blir kvar hos Hästak till och med bruksprovet som äger rum på Strömsholm första veckan i mars. Där rider han återigen York Hästak (f-16 e Dirco Hästak-Heartbeat) som inte lyckades hela vägen på förra årets prov.
– Det är ganska mycket häst att rida och han har haft lite jobbigt att sätta ihop sig. Han är av den lite större modellen som ofta behöver mer tid, och även träning. I år är jag mycket mer stolt över mitt arbete när jag åker dit. Det känns hundra gånger bättre, nu är vi verkligen redo för det, säger André Brandt om Thelma-sonen.

– Han är jättelik Thelma, inte till utseendet men han hoppar väldigt likt. Dessutom gör han sig mycket bättre på större hinder. Förra året hoppade vi bara en meter, nu blir det 1,20. Ju större, desto bättre, han har otroligt mycket kapacitet.

Med till bruksprovet kommer även Zezar Hästak (f-17 e Casanova Hästak-Cabachon) som hör till hoppkanonen Casanovas äldsta årgång. En ung hingst som André Brandt verkligen gillar.
– Det är en sjukt ridbar häst. Jag har nog aldrig ridit på en så lätt 4-åring någonsin. Han har en fantastisk inställning.

190402_swbtrophy5aringar_rolandthunholm_andrebrandt_kannandohastak
Kannando Hästak och André Brandt gör sig redo för Gothenburg Horse Show igen. Foto: Roland Thunholm

Kan rabbla alla stammar

Förutom att utvecklas som ryttare har tiden på Hästak även väckt ett brinnande intresse för avel.
– Från början var jag inte så intresserad men nu kan jag rabbla alla leden på både fölen och unghästarna – och på alla hästarna jag rider. Jag har lärt mig massor. Dessutom är det kul att jämföra olika hästar med varandra. När jag har ridit tre hästar efter samma hingst men med olika möderne, kan de skilja sig väldigt mycket åt. Där blir det tydligt att det inte bara handlar om att välja rätt hingst, utan hur viktigt det är med rätt möderne.

Själv ”väntar” André Brandt sitt första egenuppfödda föl i vår efter Casanova Hästak. Mor är Barette (SWB f-10 e Nintender-Carson Ask, uppf Ulf Gudmundsson, äg André Brandt). Nyligen spontanhandlade han dessutom en 1-åring som han fick nys om.
– Jag hade inte ens sett hästen när jag köpte den, det var verkligen ett impulsköp. Men jag har alltid velat ha en häst efter Tobago Z och köpte den bara på stammen. Den är efter Tobago Z-Cullinan du Borget-Diamant de Semilly med Quick Star i tredje led. Det kändes självklart när jag fick erbjudandet, så jag slog till direkt.

Avslutar med Scandinavium

Förutom bruksprovet är tanken också att André Brandt ska rida Kannando Hästak i Scandinavium. Som vinnande hingst i 6-årsklassen i SWB Stallion Trophy är den storvuxne skimmeln kvalad till finalen i Lövsta Future Challenge Jumping för unga hästar. Finalen avgörs under Gothenburg Horse Show 2021, som just nu är tänkt att genomföras utan publik.
– Han har också varit lite stor i rocken och behövt mer tid. Han har så mycket scope och kapacitet i sig att det är löjligt. Det ska bli jättekul att rida honom i Scandinavium, säger André Brandt som nu rider in på Göteborgs mesta ridsportarena för tredje året i rad.

– Det är klart att det är tråkigt utan publik när man väl får rida in på en stor arena, man vill ju att folk ska komma och titta. Men man får göra det bästa av det. Jag tror man kan vända det till något positivt och lägga mer fokus på hästen och sig själv. Det blir en härlig tävlingshelg med dem man åker dit och tävlar med.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden