Veterinärt
20 september 2022 14:30

Ändringar i karenstids- och förbudslistan

Uppdaterad listaFrån och med 1 oktober är det nya bestämmelser som gäller i karens- och förbudslistan för tävling. Se exempelvis vad som gäller för insektsskydd.

Ändringar i karenstids- och förbudslistan
Utvärtes produkter mot insekter finns också med på listan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Ändringarna i karens- och förbudslistan är framtagna av förbundsveterinären Peter Kallings i samarbete med trav- och galoppsporterna samt dess nordiska kommitté (NEMAC). Några nya preparat har tillkommit och det finns också en del förtydliganden. De nya bestämmelserna gäller från och med 1 oktober.

Utvärtes produkter mot insekter, som inte är läkemedel, godkända av Kemikalieinspektionen och avsedda för användning till häst, får inte någon karenstid för tävling. Det är en av nyheterna, här under hittar du några fler samt en länk till listan.

Uppdateringar i karenstids- och förbudslistan

  • Zitch vet, som är ett registrerat veterinärmedicinskt läkemedel, får en karenstid på 96 timmar inför tävling (innehållande permetrin i en högre koncentration än utvärtes produkter mot insekter, som inte är läkemedel).
  • RenuTend, ett nytt godkänt läkemedel för häst med mesenkymala stamceller för behandling vid senskador, har minst 28 dygns karenstid inför tävling. Det är samma som gäller för redan tidigare godkända stamcellspreparat för ledbehandling. Slutlig karenstid för det aktuella preparatet är dock inte fastställd.
  • Hemosilate vet (etamysylat) har nu fått en karenstid inför tävling på 6 dygn.

Övriga ändringar i substanslistan gäller uppdateringar av nya läkemedel med tidigare listade substanser samt vissa redaktionella ändringar och förtydliganden markerade i kursiv stil.

Att tävla sto tidigare än 180 dagar efter fölning är exempelvis inte tillåtet.

Hela karenstids- och förbudslistan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden