Sverige
25 mars 2020 16:53
Ridsportplus

Anhörig till gårdsägare hade djurförbud – inackorderade hästar omhändertagna

DjurskyddEtt stort antal hästar med olika ägare har omhändertagits av myndigheterna i södra Sverige. Detta efter att ord står mot ord gällande vem som har skött om hästarna. Länsstyrelsen menar att det är gårdsägarens anhörige - en person som har djurförbud - som har gjort det. Personen själv uppger att det hen har ägnat sig åt är underhåll, framkörning av foder och liknande på gården.

Anhörig till gårdsägare hade djurförbud – inackorderade hästar omhändertagna
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i förra veckan som den aktuella länsstyrelsens beslut om ett omhändertagande av närmare 50 hästar verkställdes.

De omhändertagna hästarna hölls på samma gård och hade olika ägare.

I beslutet om omhändertagande menar länsstyrelsen att det har getts felaktiga uppgifter om vem som har skött om de nu omhändertagna hästarna. En anhörig till gårdens ägare har djurförbud och myndigheten anser att det är styrkt att denne person har skött om de inackoderade hästarna. Det handlar bland annat om att personen har kunnat svara på myndighetens frågor om hästarna och gården.

Enligt länsstyrelsen har också inblandade personer uppgett att de inte har utfört skötsel av hästarna på det sätt som personen med djurförbud har sagt att de har gjort.

Närstående

Länsstyrelsen påpekar att flera av dem som äger de nu omhändertagna hästarna är närstående till personen till djurförbud och att detta skulle vara ett skäl till omhändertagandet.  ”Länsstyrelsen har därför gjort bedömningen att det är du som fortsatt din djurhållning på samma sätt som innan du meddelades förbud att ha hand om djur,” står det i beslutet om omhändertagandet.

Personen med djurförbud menar att hen har denna kunskap om de aktuella djuren sedan tidigare – innan djurförbudet. Hen vidhåller att det är andra som har skött om hästarna och menar också att hen känner gården, som ägs av en anhörig, sedan lång tid tillbaka. Personen med djurförbud uppger att hen har ägnat sig åt underhåll av gården, framkörning av foder, växtodling och liknande sysslor. Dessutom har hen tillbringat en hel del tid på gården för att hjälpa sina anhöriga.

Inget beslut till hästägare

Personen med djurförbud fick beslutet om omhändertagandet i samband med att hästarna hämtades. Hästarnas ägare har inte fått ta del av något beslut, men fick en tid före omhändertagandet information om djurförbudet och att det skulle kunna innebära att deras hästar omhändertogs.

Fakta

Djurförbud

Djurförbudet innebär att du inte får ha hand om djur eller ett visst slag av djur. Förbudet omfattar därför också att ha hand om djur som du inte själv är ägare till.

Rent konkret får du inte:

  • Utfodra eller vattna djur
  • Rasta djur
  • Vårda eller sköta djur
  • Arbeta med eller träna djur
  • Transportera djur
  • Äga djur
  • Ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av djur.

Djurförbudet kan gälla en viss tid eller tills vidare. Undantag från ovanstående kan göras, så att den med djurförbud kan få arbeta med djur som någon annan äger. Detta enligt ändringar i lagen 2018. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden