Fälttävlan
24 juni 2018 09:00

Annelie Frank tippar svenska VM-truppen i fälttävlan

Ryttare-VMVM i Tryon närmar sig och nu är det en dryg månad kvar tills trupperna tas ut. Ridsports Annelie Frank har tippat vilka ekipage hon tror ingår i förbundskapen Fredrik Bergendorffs lag.

Annelie Frank tippar svenska VM-truppen i fälttävlan
Ridsports reporter Annelie Frank är redo för sitt fjärde VM och tippar vilka hon tror kommer att ingå i det svenska fälttävlanslaget. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Efter Nations Cup i Aachen 13-22 juli tar Fredrik Bergendorff ut den svenska VM-truppen i fälttävlan. I skrivande stund är det oklart hur många han får nominera, men enligt reglerna får varje land ha max fem ekipage till start, med tre eller fyra ekipage i laget.

Om alla hästar får vara hela och friska till skillnad från veckorna innan VM i Frankrike 2014 tror jag att truppen redan har börjat ta form hos kapten Bergendorff.

Jag är osäker på hur förbundskaptenen tänker kring Aachen, men jag tror att han tar det tillfället i akt att räta ut några eventuella frågetecken – grunden i den tänkta VM-truppen är nog redan klar.

Lövsund
Anna Freskgård är en given kandidat i Annelie Franks VM-lag efter helgens prestation i Luhmühlens fyrstjärniga klass. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Jag tror att truppen består av följande:

Anna Freskgård, 30 år, Tystberga utanför Nyköping

Fly Away vd N.Ranch (BWP val f 2008 e Quidam’s Rubin-Voltaire, uppf Dirk Nevejant, äg Anna Freskgård och William Nilson Fryer).
Box Qutie (SWB sto f 2006 e Quite Easy u Lady Like KLT e Little Boy, uppf/äg Therese Örup).

Anna Freskgård har varit och nosat på de riktigt bra prestationerna länge. När hon satte en säker dubbelnolla i terrängen och slutade tia i tyska Luhmühlens fyrstjärniga klass nyligen visade hon att hon vill vara med och slåss i världseliten på riktigt. Då var det Fly Away vd N.Ranch som bar Freskgård. På Anna Freskgårds första EM förra året var det Box Qutie som gällde, och stoet har vunnit Strzegoms CIC3* och varit trea i Saumurs CCI3*.

Varken Anna Freskgård eller hennes hästar behöver bevisa något mer innan VM utan borde kunna få slipa på toppformen i lugn och ro. Båda hennes hästar är i högsta grad kapabla och om båda har hälsan när det börjar bli dags att resa fallet nog valet på den som VM-terrängen passar bäst.

Blott 27 år gammal kommer Ludwig Svennerstål tillföra massor av mästerskapsrutin i det svenska VM-laget - om han blir uttagen vilket Annelie Frank tror.
Ludwig Svennerstål är bara 27 år gammal men kommer tillhöra mästerskapsveteranerna i VM-truppen dit Annelie Frank tror att han blir uttagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Ludwig Svennerstål, 27 år, Tetbury, Storbritannien

El Kazir SP (BWP val f 2004 e Capriano-Blanc Rivage xx, uppf Paul Schreirs).
Stinger (SWB val f 2007 e Spender S-Waajib xx uppf/äg Skånegårdar AB).

Det har varit både toppar och dalar för Ludwig Svennerstål den här säsongen, men bortsett från Anna Freskgård är det ingen svensk ryttare som kan mäta sig med honom resultatmässigt. Med El Kazir var han trea i Tattersalls CCI3* och sjua Wiesbadens Event Riders Masters. Stinger har vunnit Wiesbadens CCI3*.

Ludwig Svennerstål har ridit två OS och ingått i Sveriges båda silverlag på EM 2013 och 2017. Han har gjort ytterligare ett EM som senior samt fyra EM under ungdomsåren. Han producerar mästerskapshästar på löpande band och har två hästar med kapacitet i ovanstående, men här behövs det kanske lite mer rutin. Hans EM-medaljör från förra året, Paramount Importance, är såld till USA.

Focus Filiocus
Focus Filiocus blev EM-hjälte för Sverige i Strzegom 2017, riden av Niklas Lindbäck och visade klass från start till mål. Foto: Kim C Lundin

Niklas Lindbäck, 44 år, Munka Ljungby

Focus Filiocus (SWB val f 2007 e Feliciano-Blue Bells xx, uppf/äg Tun Albertson).

Niklas Lindbäck och Focus Filiocus var ett av få ekipage som slutade sitt dressyrstraff i Luhmühlens trestjärniga upplaga nyligen. Tre jämna tävlingar på trestjärnig nivå i år och en stark insats i EM-silverlaget där det blev en 14:e plats individuellt förra året ger Lindbäck en biljett till USA om han och hästen får vara friska.

Ryttaren har ridit ett OS, ett VM och fyra EM och kommer tillföra viktig rutin till laget. Behöver förmodligen inte göra mer för att få sin biljett utan borde kunna få frihet att förbereda och toppforma på bästa möjliga sätt.

Louise Svensson Jähde och
Louise Svensson Jähde och Wieloch’s Utah Sun har visat att VM-formen är på gång under säsongen. ArkivFoto: Roland Thunholm

Louise Svensson Jähde, 27 år, Meyn, Tyskland

Wieloch’s Utah Sun (HOLST sto f 2004 e Limbus-Cor de la Bryere, uppf Hans Thomsen, äg Hans Thomsen och fram Stefan Wieloch).
Waikiki (HOLST sto f 2006 e Quinar-Cassinis I, uppf/äg Hans Thomsen).

Tillsammans med Wieloch’s Utah Sun ingick Louise Svensson Jähde i det svenska silverlaget på EM förra året. Stoet verkar inte ha riktigt den riktiga formen på trestjärnig nivå än i år, men om den inte vill infinna sig ser Waikiki ut att vara redo för att bli mästerskapshäst. Hon har varit tvåa och tia i trestjärnig klass med låga straff och stabila terrängrundor.

Louise Svensson Jähde har ett starkt team omkring sig och hon borde ta sig till sitt första VM om hon och hästarna får vara friska.

Bubblare/lagreserver

Malin Josefsson/Allan V (SWB val f 2007 e Lucky Point-Irco Mena, uppf/äg Per och Miki Josefsson). Ekipaget har varit stabilt på trestjärnig nivå sedan hösten 2016 med flera topplaceringar och det var EM-debut för både häst och ryttare förra året. Den Sverigebaserade 29-åringen känns som en given femteryttare i den svenska truppen i skrivande stund.
Christoffer Forsberg/Hippo´s Sapporo ((TRAK val f 2008 e Perechlest-Blesk, uppf Gestüt Hellerholz). Ekipaget har gjort ett par stabila starter i tresjärnig klass i år och den Hollandsbaserade 27-åringen kommer säkert att göra allt för att slipa och visa VM-formen – kanske ett av de ekipage som Bergendorff vill se i Aachen?

Regler gällande kval inför VM i Tryon

Regler, VM i fälttävlan

Fakta

VM i fälttävlan

För att kvala ska ett ekipage göra antingen ett godkänt resultat i CCI4* eller godkänt resultat i en CCI3* och en CIC3*. Med godkänt resultat menas max 45 straff i dressyren, felfritt på hinder i terrängen med max 75 sekunder över optimaltiden i trestjärnig klass och 100 sekunder över i fyrstjärnig. Max 16 straff på hinder i banhoppningen. 

Kvalperioden började 1 januari 2017 och slutar 13 augusti 2018.

Varje land får ha max fem startande ekipage. Lagen får bestå av tre eller fyra ryttare och de tre bästa resultaten räknas. 

Dressyren och hoppningen är på fyrstjärnig nivå, terrängen på trestjärnig nivå tekniskt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden