Sverige
28 maj 2020 15:28
Ridsportplus

Annorlunda förutsättningar för blivande hippologer

NytänkInom den närmaste veckan kommer att antal hoppfulla ryttare att få besked om de kommit in på hippologutbildningen eller ej - detta efter att ha genomfört ett digitalt antagningsprov. "Det har fungerat förvånansvärt bra", konstaterar de ansvariga för uttagningen.

Annorlunda förutsättningar för blivande hippologer
I år blev det inga vanliga antagningsprover till hippologutbildningen - de sökande har istället fått filma sina ritter på hemmaplan. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I coronapandemins spår flyttades antagningsproverna till hippologutbildningen – som bedrivs på Flyinge, Strömsholm och Wången – online. Ryttarna uppmanades filma sina ritter enligt ett särskilt program, och sedan skicka in dem för bedömning. Därefter var det dags för bedömningsgruppernas arbete att ta vid.

Det är en rutinerad grupp bedömare som tittar på antagningsprover – på dressyrsidan är Marianne Esseen-Söderberg ordförande och bedömer ryttarna tillsammans med Birgitta Bergsten och Mette Henriksen. I hoppningen är Åsa Steninger, till vardags ridlärare på Strömsholm, ordförande och tittar på de sökande tillsammans med Piia Pantsu och Louise Haaga.

70-tal sökande på ridhästsidan

– Det gick förvånansvärt bra. Vi hade en tjänst från SLU där de sökande laddade upp sina filmer, med rätt tekniska förutsättningar. Vi hade ritat en tydlig skiss och tagit fram ett tydligt program över hur de skulle rida. Jag hade även testat det programmet innan med mina hippologer, berättar Åsa Steninger.

Totalt var antalet sökande något fler i år, men antalet antagningsprover ligger på samma nivå som ett ”vanligt” år. På ridhästsidan kom det in cirka 70 filmer, på islandshästsidan tio antagningsprover. När provet utförs på plats rider ryttarna på skolhästar, och byter häst en gång under provet.
– Skillnaden i år kan ju bli att lägstanivån blir något högre, eftersom du nu var tvungen att ha tillgång till en häst, konstaterar Åsa Steninger.

En samkörd bedömningsgrupp

Hon berättar att gruppen inte satt tillsammans och tittade på antagningsproverna, utan tittade var och en för sig – men samtidigt.
– Vi tittade på fyra filmer och satt med var sitt förtryckt protokoll. Sedan hade vi möte efter att ha tittat på fyra filmer, och så rullade det på så. Det gick väldigt bra, det var väldigt skönt att vi tre i hoppgruppen gjorde antagningsproven tillsammans även förra året – vi var samkörda och kunde protokollet.

Är det något ni som bedömare kan missa i det digitala provförfarandet?
– Det vi ser när vi har ryttarna hos oss är ju själva hästhandhavandet. Visst, de flesta klappar om sin häst på filmen efter att de har ridit, men det är ju den delen man missar när man inte ser dem på riktigt, att man kan bilda sig en uppfattning om personen. Men de allra flesta visade upp sig på ett väldigt trevligt sätt.

Besked inom en vecka

Inom  den närmaste veckan kommer ryttarna att få svar om de antagits till hippologutbildningen. Anna-Lena Holgersson, föreståndare för hippologutbildningen på SLU, jobbar just nu med uttagningen och hon säger att utfallet ser ut att bli liknande tidigare år när det gäller antalet som klarar provet och blir antagna.
– Det är klart att det är helt annorlunda förutsättningar nu, vi brukar ju alltid göra ett hästbyte under antagningsprovet annars och vi ser dem då rida under en hel timme – nu är det ett klipp på max tio minuter. Men vi känner ändå att vi har kunnat göra en bra bedömning, sammanfattar hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden