Sverige
25 januari 2019 14:37

Ännu en häst sjuk på abortvirus-drabbad klubb

SmittaÄnnu en häst från klubben drabbad av EHV-1 har förts till djursjukhus.

Ännu en häst sjuk på abortvirus-drabbad klubb
Hästen mår efter omständigheterna bra. Bilden har inget samband med artikeln. Arkivbild: Vigonira/Istock

Ännu en häst har insjuknat hos Skånsta Ridklubb, där EHV-1 i neurologisk form tidigare har konstaterats. Fler hästar på klubben är sjuka och verksamhetschef Ann Borglund skriver i sociala medier att de under fredagsmorgonen tog en fjärde svårt sjuk häst till djursjukhuset.

Under veckan blev det känt att prover som i början av januari togs på en häst, hemmahörande på Skånsta, hade visat att den var drabbad av EHV-1, abortvirus. Hästen avlivades och provsvaren nådde dock inte den berörda ägaren eller någon annan förrän ytterligare en häst insjuknade en tid senare.
”Att vi inte var snabbare på att återkoppla gällande provsvaret är ett resultat av den mänskliga faktorn, vilket vi är oerhört ledsna för”, skrev Universitetsdjursjukhuset i Uppsala i går på sin Facebook-sida där de förklarade läget.

”Kunde haft färre sjuka hästar”

Till P4 Stockholm säger djursjukhusets direktör Henrik Ericsson att det tog elva dagar innan provsvaren nådde de berörda.
– Det är alldeles för lång tid. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev fel, säger Henrik Ericsson till P4.

I samma inslag i P4 berättar Skånsta Ryttares ordförande Liselott Enström om den tuffa situationen med flera sjuka hästar. Läget hade kunnat se annorlunda ut om provsvaren hade nått dem tidigare och de hade kunnat vidta åtgärder snabbare. Ridskolan är stängd på obestämd tid och anläggningen är isolerad.
– Vi är är oerhört besvikna över hur det har hanterats. Vi fick inte veta att det fanns en smittrisk, hade vi vetat så hade vi kunnat hantera det bättre och kanske haft färre sjuka hästar.

Råd från

Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA ger råd gällande sjukdomen:

  • Om du har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du tvätta dina kläder och rengöra skor och annan utrustning. Tvätta och desinficera händerna. Det är alltid en bra rutin efter alla besök på hästgårdar eftersom man inte säkert vet smittläget.
  • Om din häst har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du inte åka på hästsammankomster med den förrän det gått minst 21 dagar utan tecken på sjukdom. Följ hästarnas temperatur och välbefinnande dagligen.
  • Risken för sjukdom är högre om din häst har haft direktkontakt med en sjuk häst, eller delat stall, hage, skötare eller utrustning med en sjuk häst inom de senaste 10 dagarna.
  • Risken för sjukdom är lägre om din häst inte har haft någon kontakt enligt ovanstående punkt eller om det gått över 10 dagar sedan kontakten och den inte visat symptom.
  • Om din häst visar symptom: feber, luftvägssymptom eller neurologiska symptom, eller är ett sto som har kastat sitt foster, ska du isolera hästen och anläggningen och tillkalla veterinär för provtagning. Ibland finns inte virus i näs- och blodprov fastän hästen är infekterad. Om virusabort ändå misstänks, kan nytt prov tas inom 2 – 4 dagar.
  • Om ditt stall har drabbats, ordna med isolering, skyddskläder och handhygien så att smittan inte sprids. Isolera sjuka hästar från friska om det är möjligt.
  • Mät hästarnas temperatur en eller två gånger per dag. Notera näsflöde, ögonflöde, svullna ben, vinglighet, svaghet, slapphet i svansen, och svårigheter att urinera.
  • Håll veterinär och alla i stallet informerade om rådande läge. Informera besökare och dem som nyligen haft hästar på anläggningen om smittrisken.
  • Isolering bör hållas i minst tre veckor efter sista symptom.
  • Rengör och desinficera utrymmen där kastning skett samt infekterade hästars stall och utrustning.
  • Stress kan aktivera en latent herpesinfektion. Undvik därför stressande situationer för dräktiga ston. Ston bör föla i sin hemmiljö och de ska inte flyttas under sista delen av dräktigheten. Håll dem avskilda från unghästar och tävlingshästar och hantera dem före de andra.
  • Separat personal bör sköta de olika enheterna tävlingsstall, karantänsstall, unghäststall respektive avelsston som rutin.
  • Undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar.
  • Placera nytillkomna hästar i ett karantänsstall några veckor. Kontrollera nytillkomna hästars temperatur och sjukdomstecken varje dag.
  • Om du har en anläggning som tar emot besökande hästar, efterfråga hälsostatus (så kallad hästägareförsäkran)
  • Om du vill vaccinera dräktiga ston kan vaccin med indikation mot kastning orsakad av EHV-1 ges i en serie enligt tillverkarens rekommendation. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
    Vaccin med indikation mot luftvägsinfektion orsakad av EHV-1 kan ges förebyggande till andra än dräktiga hästar enligt tillverkarens rekommendation, vanligtvis en serie med grundvaccinationer följt av påfyllnadsdos varje halvår. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
  • Inget vaccin skyddar mot den neurologiska formen av EHV-1.

Källa: SVA

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden