Veterinärt
15 december 2020 13:57
Ridsportplus

App kan fungera som hästens servicebok

JournalerAll information om hästen samlad på ett och samma ställe, det är tanken bakom en app framtagen med stöd från bland annat SLU. Ridsport har pratat med bland annat grundaren för företaget som står bakom appen.

App kan fungera som hästens servicebok
I appen Prevet kan hästägaren spara journalen och själv göra noteringar om djurets hälsa. All dokumentation, som till exempel veterinärbesök, kan sedan följa med när hästens säljs. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mer transparens om hästars tidigare skador har efterlysts av både veterinärer och försäkringsbolag. Ett digitalt verktyg kan vara en del av lösningen.

Appen har utvecklats sedan 2017 och har bland annat som mål att vara en kunskapsbank om hästens hälsa och tidigare sjukdomshistorik.
− När vi började utveckla appen ville vi säkerställa att det fanns ett behov av det vi vill skapa, och därför ställde vi frågor till flera veterinärer om vad de ville se för verktyg, säger, Jenny Gagnér, grundare av företaget Prevet som står bakom appen.
− Alla veterinärer såg en stor nytta i att få ta del av hästens tidigare journaler, fortsätter hon.

I appen kan hästägaren ladda upp hästens journaler. Med hjälp av hästens skade- och sjukdomshistorik kan en veterinär snabbare ställa en korrekt diagnos vid en ny skada eller sjukdom.
− I dag får många hästägare lämna en muntlig historik, och den blir inte alltid korrekt, säger Merike Ronéus, tidigare statsveterinär vid SVA och numera styrelseledamot i Prevet.
− Du kan också dela informationen i appen med exempelvis stallägaren eller den som hjälper dig med hästen när du är bortrest.

Kan bli en konflikt mellan olika intressen

Rent formellt är det veterinären som äger hästens journaler — om hästen behandlas av en privatpraktiserande veterinär. Det innebär också att det kan bli en konflikt mellan olika intressen, om en ny veterinär får del av journaler som en veterinär på en annan klinik har skrivit.
− Vi är medvetna om att detta eventuellt kan bli ett problem, och vi arbetar med att se till att allt blir korrekt kring den här typen av frågor. Samtliga veterinärer som vi haft kontakt med, såväl de privatpraktiserande som de på
kliniker, ser bara fördelar med att dela hästens journaler och har inte varit negativa till att lämna ifrån sig journalerna, säger Jenny Gagnér.

I appen kan hästägaren inte bara spara journaler utan också själv göra noteringar om hästens hälsa.

All dokumentation kan sedan följa med när hästen säljs, om ägaren så väljer.
− Det borde höja hästens värde att ha en livslång dokumentation kring den, säger Jenny Gagnér.
− Man kan jämföra med en begagnad bil. Säljer du den med en fulltecknad servicebok är den värd mer än en bil som inte har någon servicebok alls, säger Merike Ronéus.

Fakta

Kan underlätta för nytt regelverk

I Prevets app finns också en funktion där hästägare kan lägga in uppgifter om var hästen hör hemma, vilket är information som måste finnas tillgänglig i samband med de nya reglerna om hästbokföring.

Företaget för en dialog med Jordbruksverket om att appen kan bli ett verktyg i samband med att det nya regelverket införs 2021.

Det nya regelverket om att hästverksamheter ska finnas i ett register och att hästar ska vara bokförda på en adress träder i kraft den 21 april 2021 och är en följd av den nya EU-förordningen Animal Health Law.

Tanken med lagen är att varje förflyttning av hästen till och från hemanläggningen ska journalföras av den som äger anläggningen.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden