Veterinärt
5 november 2020 08:39
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Gensax öppnar för skräddarsydd avel

Ingrids insikterGensaxen CRISPR-Cas9 innebär revolutionerande möjligheter att klippa och klistra i arvsmassan. Forskare har nu presenterat det som tros vara världens första genetiskt modifierade hästembryo - detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson samlat på sig denna gång. Hela listan hittar du här.

Forskningsnyheter: Gensax öppnar för skräddarsydd avel
Ett klipp i tjurens gener kan ge fler tjurkalvar. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets Nobelpris i kemi gick till upptäckarna av den så kallade gensaxen, CRISPR-Cas9 (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), som innebär revolutionerande möjligheter att med stor precision klippa och klistra i arvsmassan.

    Tekniken har hittills använts till att framställa motståndskraftiga grödor och för att få fram nya behandlingar mot svåra genetiska sjukdomar. Inom djuraveln har forskarna dock andra mål.

    Nyligen presenterade argentinska forskare det som tros vara världens första genetiskt modifierade hästembryo. Med hjälp av gensaxen kunde de i ett klonat embryo klippa bort den del av DNA-sekvensen som styr proteinet myostatin (MSTN) som hämmar muskeltillväxten. En låg andel av detta protein ger hästar som är snabba på kort distans. Genklippet kan alltså specialdesigna embryot att utvecklas i en särskild prestationsinriktning. Samma teknik kan användas för att tillföra en önskad gen. Forskare i USA har infogat en gen i genomet på ett tjurkalvs-embryo som initierar manlig utveckling. Därmed förväntas tjuren lämna fler tjurkalvar. Detta skulle också kunna göras på hästembryon, om avelsmålet är att få fram många hingstar eller hästar med mer hingstkaraktär.

    Källa: Generation of myostatin edited horse embryos using CRISPR/Cas9 technology and somatic cell nuclear transfer. Moro L N et al, Scientific Reports volume 10, 2020.


    Nytt sätt att ge hästar lugnande medel prövas

    I USA har professor Reza Seddighi med kollegor undersökt möjligheten att ge det lugnande medlet detomidin på annat sätt än genom injektion eller gel under tungan.

    Det nya sättet är intravaginal införsel av gelen, alltså att stryka den i vaginan på ston. Det gav en längre och djupare effekt än injektion av preparatet.

    Metoden är förstås begränsad till enbart ston och det finns andra faktorer som måste undersökas närmare, till exempel om det påverkar stoets brunstcykel eller ej, innan den kan användas i praktiken.

    Källa: Evaluation of the sedative effects and pharma-cokinetics of detomidine gel administered intravaginally to horses. Seddighi R  et al, Vet Anaesth Analg. 2019.


    Ny app för smärtkoll

    Veterinärhögskolan i Utrecht i Nederländerna står bakom en ny app där hästägaren kan kontrollera om hästens beteende visar att den har ont.

    Appen heter Equine pain and welfare app, EPWA, och guidar användaren genom en två minuter lång kontroll av ansiktsuttryck eller en fem-minuterskoll av hästens kroppsspråk.


    Dg34
    Erfarna ryttare kan både använda sina coremuskler och koordinera sina muskler bättre

    Vana ryttare har god koll på musklerna

    I Slovenien har en studie av skillnaden mellan muskelaktivitet hos nybörjare och vana ryttare genomförts. Nybörjarna hade en nästan kaotisk muskelaktivitet, medan erfarna ryttare hade imponerande kontroll av bålen. De senare kunde både använda sina coremuskler och koordinera sina muskler bättre.

    Källa: Muscle modes of the equestrian rider at walk, rising trot and canter.  Elmeua González M, Šarabon N (2020) PLoS ONE 15(8).


    Eftergift-bakben3-130624-rt
    Frånskjutsasymmetri är vanligare än man tror. Foto: Roland Thunholm

    Studie av frånskjutsasymmetri

    l Objektiv mätning vid SLU har tidigare visat att en stor andel hästar som ansetts ohalta och välfungerande av sina ägare, har uppvisat lika stora asymmetrier som hästar som utreds för hälta. Mest frekvent har frånskjutsasymmetri från ett bakben varit.

    I ett examensarbete har förekomsten av denna asymmetri undersökts hos 108 hästar som tävlade svår klass i hoppning eller dressyr samt unghästar med dressyr- respektive hoppstam. 37 procent av dem uppvisade frånskjutsasymmetri i ett bakben, utan säkerställd skillnad mellan hästgrupperna. Den enda säkra skillnaden var att frånskjutsasymmetrin i ett bakben på rakt spår minskade när detta ben blev innerben vid longering.

    Källa: Prevalens av frånskjuts-asymmetri hos unghästar samt hästar som tävlar svår klass i hoppning och dressyr. J Söderström, examens-arbete SLU 2020.

    Fakta

    Tre tips om hovskötsel

    Från den amerikanska hovslagaren Sean Elliott, publicerade i The Horse.

    1. Rätt foder. Om du har sköra naglar frågar läkaren om din diet, samma sak gäller hästar. Analyserat grovfoder, friskt vatten och tillskott vid behov är basen för bra hovhorn.
    2. Torrt underlag. Mycket lera i hagen ger uttorkade hovar, eftersom leran drar ut fukten ur dem.
    3. Balans. Verka hovarna var fjärde till sjätte vecka. Varje hov ska verkas till sin egen balans, inte för att efterlikna de andra hovarna.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden