Avelsnyheter
19 december 2019 12:05

Årets avelsindex för hingstar klara

HingststatistikNu finns avelsindexen ute för de hopp- och dressyrhingstar som verkar i SWB-aveln - i topp hittar vi rutinerade herrar som Johnson och Baloubet du Rouet. Det finns en hel del nyheter i årets avelsindex, SWB:s avelsledare Emma Thorén-Hellsten berättar mer.

Årets avelsindex för hingstar klara
Johnson och Hans Peter Minderhoud deltog vid OS i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm

Bland dressyrhingstarna är det Johnson (f -02, e Jazz-Flemmingh, uppf P van de Vleuten) som toppar listan, med 160 i avelsindex. Hingsten, som pensionerades tidigare i år, har gått både OS, VM och EM med holländaren Hans Peter Minderhoud och fick även Folksams stora hingstpris i dressyr 2018.

På hoppsidan är det Baloubet du Rouet (f -89, e Galoubet A-Starter, uppf Louis Fardin) som har högst index, 164. Hingsten dog 2017, men hann under sin långa karriär bland annat med att ta hem trippla världscupsegrar 1998-2000, och ett OS-guld 2004 med Rodrigo Pessoa.

Avelsindex hos SWB

Flera nyheter 2019

Avelsindex är till för att förutspå avelsvärdet hos en häst, och lyfta de individer som kan vara de bästa att avla på. Indexen baseras på information om tävlingsresultat från Ridsportförbundet i hoppning och dressyr på lägst regional nivå, samt resultat från SWB:s unghästbedömningar.

SWB har under de senaste åren noterat att andelen hästar som har tävlingsresultat har ökat, vilket har lett till att de har sett över det material som räknas med i indexen.
– Sådana här förändringar görs inte särskilt ofta, kanske var 10-15:e år, men vi har sett över materialet som går in i index – det är en sak att ha en metod men det gäller att ha koll på om det fortfarande stämmer med verkligheten. Det vi har noterat nu är att det är många fler hästar som har tävlingsresultat, än vad det var när vi började med avelsindexen. Det innebär att vi får en bättre bild av verkligheten, när det är fler hästar som får resultat – framförallt i dressyren är det många fler hästar som har resultat nu. Det beror dels på att fler hästar tävlar idag, men också på att Ridsportförbundet har ändrat i sin rapportering – tidigare rapporterades bara placerade hästar i klasserna, nu rapporterar man alla hästar som har startat i en klass så det blir en stor skillnad. Spridningen av index blir lite mindre på grund av detta, men det ger en bättre bild av verkligheten, man ser inte bara topparna utan får en mer nyanserad bild av hingstarnas förärvning, berättar SWB:s avelsledare Emma Thorén-Hellsten.

Emma Thorén-Hellsten menar att de genetiska sambanden mellan unghästtest och tävlingsresultat syns än mer idag.
– Det är jättepositivt, det gör att man faktiskt kan förutspå framtida tävlingstalanger genom unghästtesten, konstaterar hon.

Här kan du läsa mer om nyheterna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden