Sportnytt
1 mars 2018 11:00

Så är de nya reglerna för Breeders Trophy

BT-nyheterSwede Horse har uppdaterat sina regler för Breeders Trophy, och det blir en del förändringar både i kval- och finalreglerna. Här följer en sammanfattning av årets nyheter.

Så är de nya reglerna för Breeders Trophy
Sandra Carlsson vann 5-årsfinalen 2016 med Iggy Pop. I år blir det en hel del förändringar framförallt i 5-årsfinalen. Foto: Roland Thunholm

Styrelsen hos Swede Horse ser vare år över reglerna för Breeders Trophy. Målet med kval- och finalreglerna är i första hand att främja en bra och långsiktig unghästutbildning.
”Det är viktigt att hitta rätt nivå för de olika ålderskategorierna och även att hänga med i utvecklingen av sporten”, skriver Lottis Levin från Swede Horse i ett pressmeddelande.

Nytt för i år är att ston som deltagit i sista finalomgången 2017 och under betäckningssäsongen 2018 betäckts via embryotransfer, är direktkvalade till finalomgång 1, 2018. För övrigt är det finalreglerna för 5-åriga hopphästar och 6-åriga fälttävlanshästar som förnyats, samt kvalreglerna för 4- och 6-åriga fälttävlanshästar.

De nya finalregler för 5-åriga hopphästar är följande:

  • Finalomgång 1: rids i bedömning A, samtliga hästar kvalade till final är startberättigade.
  • Finalomgång 2: hit kvalificerar samtliga hästar med 4 fel eller mindre i finalomgång 1. Hästar med mer än 4 fel i finalomgång 1 kvalar till en consolation som går i bedömning A före finalomgång 2.
  • Finalomgång 2 bedöms av domare. Hästens bedöms i dess ridbarhet, teknik och förmåga vilket bedöms under två betyg från 0 – 10,0 där tiondelar används. Poängavdrag enligt följande: Nedslag 0,5 poäng. Första vägran 1,0 poäng. Andra vägran 2,0 poäng. Tredje vägran uteslutning. Överskridande av maxtiden 0,1 poäng för varje påbörjad sekund. Poängavdrag görs från varje domare/domarkollegium.
  • Finalomgång 3: kvalificerade till finalomgång 3 är de tolv högst bedömda hästarna från finalomgång 2. Vid likaplacerade avgör betyget för teknik och förmåga. De tolv finalhästarna rids av testryttare över en bana anpassad för testridning i hoppning. Testryttaren sätter två betyg.
  • Hästarna går i grupper om två. Testryttaren delar ut två poäng per häst, ridbarhet samt utvecklingsbarhet och framtidsutsikter. Testryttaren testrider en häst och samtidigt rids nästa häst fram av sin ordinarie ryttare. Det genomsnittliga resultatet från omgång 2 och 3 kommer att utgöra hästens slutpoäng. Vid likaplacerade avgör omgång 2. En markdomare finns med i finalen, dennes uppgift är att övervaka testridningen.

Tomas Torgersen som är tävlingsledare för Breeders Trophy och även verksamhetsansvarig för Swede Horse tror att årets nya regler kommer att främja god utbildning av unga hopphästar.
”Vi i Sverige föder upp mycket talangfulla hopphästar och vi tror att detta är ett steg i rätt riktning”, säger Torgersen i pressmeddelandet från Swede Horse.

Nyheterna i fälttävlan är följande:

  • De 4-åriga hästarna behöver inte längre ha startat en hel fälttävlan innan finalen utan kan kvala med hoppoäng 7,5 från SWBs unghästtest, alternativt felfri 1.00 m hoppning samt genomfört felfritt terrängmoment.
  • För 6-åriga hästar kan i år kvalresultat ha uppnåtts i två H100-klasser, mot tidigare då ett kval i enstjärnig klass krävdes. Finalen för 6-åringar kommer i år att genomföras med domare och poängberäkning som för de yngre fälttävlansfinalisterna.

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff – som även var förra årets fälttävlansdomare vid Breeders Trophy – ser positivt på de nya reglerna.
”Vi hoppas i och med detta att ge fler lovande unga fälttävlanshästar chansen att komma till Breeders Trophy-finalerna på Flyinge”, säger Bergendorff i pressmeddelandet.

Swede Horse hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden