Hoppning
20 augusti 2018 13:34

Arrangörsmiss kan kosta svenska platser i unghäst-VM

Unghäst-VMAvelsorganisationen WBSFH var inte överens med FEI om hur många unghästar som skulle bjudas in till unghäst-VM i hoppning. Nu riskerar svenska ekipage att få stanna hemma, trots att de är uttagna.

Arrangörsmiss kan kosta svenska platser i unghäst-VM
Victoria Almgren och Mr Vain GJ samt Sofia Farmna med Ulla Bella Hästak är några svenska ekipage som är uttagna till unghäst-VM ArkivFoto: Roland Thunholm

Beskedet från World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) var att SWB skulle få skicka åtta SWB-hästar i varje årskull av 5-åringar, 6-åringar och 7-åringar. Detta låg till grund för uttagningarna, och de uttagna ekipagen presenterades i slutet av juli.

Det är förfärligt att det blivit så här. Helen Uddefors, vd SWB.

Men när Internationella Ridsportförbundet FEI kom med propositionen i början augusti var kvoten sex hästar per årskull.
− World Breeding gick ut med information att de hade sett över kvoterna utifrån den senaste statistiken och antal stamböcker, men det fick inte genomslag i propositionen, säger Helen Uddefors, vd för SWB, den organisation som håller i uttagningen av SWB-hästar i unghäst-VM.

− Vi blev rätt chockade när vi fick se propositionen, och jag har haft ett antal kontakter med World Breeding sedan dess, säger Helen Uddefors.

Många stamböcker berörda
De flesta stamboksorganisationer är berörda av misstagen, och hur detta ska lösas kan ingen säga just nu. Värsta scenariot är att uttagna ryttare får stanna hemma, trots att de är inställda på att åka och har planerat utifrån det.

Sista dagen för definitiv anmälan är på onsdag, 22 augusti.
− Det är förfärligt att det blivit så här. Ordföranden i World Breeding är inkopplad, och detta är nu en fråga mellan World Breeding och FEI. Jag kan bara hoppas att det löser sig, men den senaste informationen från förra veckan är att vi måste utgå från att det är sex hästar som gäller, säger Helen Uddefors.

Alla har informerats
Unghäst-VM avgörs i Zangersheide, Belgien, 12-16 september. Alla uttagna svenska ekipage har informerats om oklarheterna kring hur många som får åka. Vilka ekipage som riskerar att inte få åka är inte klart i nuläget.

Enligt SWB:s webbplats ligger ärendet nu på WBFSH:s presidents bord.  SWB ska också ha fått informationen från WBFSH förra veckan med beskedet att tillsvidare utgå ifrån att det blir den gamla kvoten med sex hästar som gäller. ”I detta läget kan SWB inte göra mer än vi redan gjort i frågan och vi har fortlöpande kontakt med WBFSH och kommer att gå ut med information så fort vi får definitivt besked vad som gäller”, står det vidare på SWB:s webbplats.

Uttagna svenska ekipage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-