Sportnytt
3 mars 2020 14:50

Återfall i att kränka funktionär ger fyra månaders avstängning

DIN-beslutEn konflikt på en framhoppning leder till att en ryttare stängs av i fyra månader. Den som stängs av är ett vittne till konflikten, som efteråt skrev ett kränkande mejl till överdomaren. Det är andra gången samma ryttare stängs av efter att ha uppträtt olämpligt mot en funktionär.

Återfall i att kränka funktionär ger fyra månaders avstängning
En situation på framhoppningen ledde till två anmälningar och en avstängning av en ryttare. Foto: Roland Thunholm

Det var vid en hopptävling i slutet av förra året som det uppkom en konflikt mellan två ryttare och deras medhjälpare om vem som skulle få tillgång till ett hinder. Enligt en annan ryttare, släkting till ryttaren som ska ha blivit angripen, så fanns överdomaren på plats men valde att inte ingripa.

Detta fick ryttaren att nio dagar efter tävlingen skriva ett mejl till överdomaren och anklaga denne för att ha undvikit inblandning, och att detta var ett tecken på att överdomaren sällar sig ”till skaran som förföljer min familj och mig”, skrev ryttaren i mejlet.

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att alla har ett stort mått av frihet att kritisera regler och hur de tillämpas. Man kan också uttala skarp kritik mot en funktionär, men inte uppträda förolämpande, och denna ryttare har gått över gränsen.

” Den anmälda har i det aktuella e-mailet gjort kränkande påståenden om att ÖD skulle förfölja hen och hens familj i ett sammanhang där det i övrigt skrivs om trakasserier, övergrepp och förekommer insinuation om partiskhet. Eftersom det har förlöpt nio dagar från tävlingens slut till e-mailet skickas har den anmälda haft gott om tid att besinna sig” skriver disciplinnämnden.

− Domare är en utsatt grupp, men har också en alldeles särskild status inom den idrottsliga världen. Konstruktiv kritik kan alltid lämnas, och i stridens hetta kan det finnas visst utrymme för emotionella uttalanden, men inte när nio dagar har gått, kommenterar disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark.

Ryttaren stängs av från tävling i fyra månader. Under den tiden får ryttaren heller inte utöva uppdrag eller delta i annan aktivitet organiserad av Svenska Ridsportförbundet, såsom att vara ledare, funktionär eller liknande.
Straffvärdet motsvarar egentligen en avstängning i tre månader, men eftersom ryttaren var avstängd under sex månader av liknande skäl för ett par år sedan handlar detta om ett återfall, och det medför ett tillägg av avstängningstiden på ytterligare en månad, skriver nämnden.

Själva konflikten på framhoppningen har också anmälts till disciplinnämnden av en annan person. Anmälaren tycker att överdomaren borde ha ingripit. Disciplinnämnden konstaterar att ord står mot ord, och att det inte är bevisat att överdomaren uppfattade den andra ryttarens aggressionsutbrott, eller att situationen var sådan att ett ingripande var påkallat.

Den anmälan leder därför inte till någon åtgärd från disciplinnämndens sida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden