Sportnytt
26 november 2019 08:32

Ryttare stängs av efter manipulation av vaccinationsintyg

DisciplinnämndenSvenska Ridsportförbundets disciplinnämnd stänger av en ryttare i sex månader. Detta efter att ändringar gjorts i ett vaccinationsintyg för häst.

Ryttare stängs av efter manipulation av vaccinationsintyg
Ändringar såsom felskrivningar eller förtydliganden i vaccinationsintyg får endast görs av veterinär. Nu stängs en ryttare av för manipulation av vaccinationsintyg. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Anna Nyberg

Det var på en dressyrtävling i oktober som överdomaren upptäckte att en ändring gjorts i en hästs vaccinationsintyg. Detta efter att ryttaren hade nekats att starta vid tävling några veckor tidigare på grund av saknad grundvaccination. Vid denna tävling togs det foto av vaccinationsbeviset.

Överdomaren anmälde händelsen till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som nu har beslutat i ärendet.

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att det handlar om en allvarlig överträdelse: ”Överdomaren har visat att det är ställt utom allt rimligt tvivel att otillbörliga ändringar i intyget har skett. Vaccinationsintyg ska kunna uppvisas och ska vara korrekt ifyllt. Reglerna i TR I moment 170 gällande vaccination måste följas för att få tillåtelse att starta i officiell tävling i Sverige. Det är av yttersta vikt att samtliga hästar som befinner sig på en tävlingsplats är vaccinerade.”

Ryttaren menar att hen har följt reglerna och nekar till att någon ändring av intyget skulle ha skett.

Ryttaren får ett av de längsta straff som har delats ut och stängs av från tävlande i sex månader.

Ryttaren stängdes även av och fick 1500 kr i straffavgift i samband med den tävling där hen nekades start.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden