Sportnytt
20 augusti 2019 06:00

Bristande tillsyn av häst på tävling kan straffas

DjurskyddEn ryttare som inte tar hand om sin häst på tävling kan dömas för brott mot Code of Coduct. Det slår Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd fast efter en händelse på Strömsholm i juni.

Bristande tillsyn av häst på tävling kan straffas
Andra hästägare gav hästen i boxen bredvid vatten flera gånger under tävlingarna. Foto: Kyryl Gorlov/Istock

Det var ägare till en häst i ett tävlingsstall under Strömsholmsdagarna som rapporterade till tävlingsledningen att hästen i boxen bredvid inte verkade få tillräckligt med tillsyn. Grannarna ryckte in och gav hästen vatten flera gånger under ett par dagars tid, och bara ett fåtal gånger såg de att någon tog hand om hästen.

Flera anmälningar

Enligt vad de såg lämnade hästen aldrig boxen, och den var svullen om bakbenen trots att det var en ung häst. Dessa två personer, tävlingsledaren vid hopptävlingen under Strömsholmsdagarna, liksom SvRF:s generalsekreterare Annika Tjernström har alla anmält händelsen till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, dels för att reda ut den särskilda händelsen, dels för att få ett besked om den här typen av ärenden kan tas upp av disciplinnämnden.

Ja på fråga två

På den andra frågan är svaret ja, konstaterar nämnden.

”Nu aktuellt ärende rör fråga om brott mot djurskyddsreglerna vid en uppstallning som har anordnas på tävlingsplatsen av tävlingsledningen. Den anmälda gärningen omfattas därför av tävlingsreglerna och DIN är således behörig att pröva ärendet. Ryttaren är ansvarig för att tävlingsreglerna (inbegripet djurskyddet) efterlevs (TR I moment 112)” skriver disciplinnämnden DIN.

Ord mot ord

Nämnden slår samtidigt fast att ord står mot ord i det aktuella fallet. Ryttaren nekar till att ha gjort något fel utan menar tvärtom att hästen har fått fullgod skötsel, motion, utfordring och vattning. DIN skriver att vittnenas berättelser visserligen väger tungt, men de har inte haft hästen under uppsyn hela tiden, och varken tävlingsfunktionär eller tävlingsveterinär har bevittnat eller utrett den anmälda gärningen.

Lärdomen är att tävlingsledningen behöver vara mer aktiv på ort och ställe för att kunna slå fast att en häst haft ett bristande djurskydd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden