Avelsnyheter
28 april 2022 16:20
Ridsportplus

”Att använda yngre hingstar för sporten bakåt”

HoppavelHelena Lundbäck är dubbelt aktuell. VM-fyran 2002 har inte bara putsat tävlingsstövlarna – hon satsar också på uppfödning. "Jag har alltid tyckt att avel är kul, men kom in på det först när Mynta blev gammal."

”Att använda yngre hingstar för sporten bakåt”
Tre av Helenas GP-hästar har Jovial bakom sig, och hon uppmanar alla som har ston med Jovial i stammen att använda dem i aveln. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Helena Lundbäck red sitt senaste stora mästerskap vid VM 2010. I somras gjorde hon seriös comeback med seger i Falsterbo Derby. Men hemma på gården utanför Norrköping står inte bara tävlingshästar. Hon har även sex avelsston på lösdrift, däribland en dotter till VM-hästen Mynta (f -88 e Robin Z-Utrillo, uppf Halvar Rosén) som blev 29 år.

    Hur kom du in på avel?
    – Mynta skulle pensioneras när hon var 17 år – det vore straffbart att inte avla på henne. Hon var inte helt lätt att få dräktig, men det lyckades med Corlensky G. Kerstin Darenius gav mig tre hingstar att välja på, och en hade hoppstam. Men resultatet blev bra; Darling, som jag har i avel, har nedärvt Myntas fantastiska mentalitet.

    Mynta var bara 1,58. Var det något du funderade på?
    – Absolut inte. Det finns gott om små hästar som har gått bra i sporten. Exteriören hos hopphästar är egentligen ganska ointressant – ingen är ju den andra lik. Prestation handlar om så mycket mer än det rent fysiska. Det som gör hästarna bra är framför allt det som finns mellan öronen. Och Mynta var en fighter.

    Ska stona ha tävlat innan du sätter dem i avel?
    – Det är bra om de provats i sporten, även om jag som ryttare inte har något emot embryotransfer. Jag eller Roberto har tävlat alla våra avelsston lite grand. Det underlättar när man ska rida avkommorna, även om det är svårt att avgöra hur en 4-5-åring tar träning.

    Hur väljer du hingst?
    – Jag följer världsrankningen, kollar resultat och läser på om stammen. Jag tittar inte på unghästtävlingar utan mer på hästar ute på tävling. Jag vill ha en häst som letar upp hindren. Genom mitt jobb träffar jag många, och jag förhör mig med ryttare och hästhandlare – det ger mig ett större urval, för jag kan inte se allt själv.

    Är det något särskilt du är ute efter?
    – Jag gillar en klassisk häst. Inte för het, inte för lat. De får inte vara aggressiva, de ska vara trevliga att rida. Och sunda. Men för att kunna bedöma sundheten hos en hingst bör han ha gått länge i sporten.
Jag lägger också mycket energi på teknik och galopp, och om hingsten varit på topp en längre tid har han förmodligen bra teknik och galopp. Att använda yngre hingstar för sporten bakåt – det är lite av ett lotteri. Det är först med tiden man vet vad de lämnar.

    Svenskt eller internationellt?
    – Det har ingen betydelse, men det ska vara en hingst som tilltalar mig – avel handlar också om tycke och smak.

    Några särskilda hingstar du har i tankarna nu?
    Coeur de Bella Donna
    (f -18 e Cornet Obolensky u Bella Donna, gick OS 2012, reds anm). Han är visserligen ung men har imponerat. Och så Heartbreaker-
sonen Toulon. En del säger att han har dålig sperma, men han har förärvt sig bra. Det är också spännande att se vilka hingstar som kommer igen i mödernet. Cardento är ett bra exempel, liksom Cortez- och Irco Marco-linjerna, och Tornesch.

    Fakta

    Gillar prylar som ger värme

    Helena-lundback-6-220315-rt
    Helena Lundbäck använder gärna Kannan. Hon är förtjust i avkommorna, som är försiktiga och trevliga individer med scope. Foto: Roland Thunholm
    • Namn: Helena Lundbäck.
    • Ålder: Snart 46 år.
    • Bor: Ekensbergs gård utanför Norrköping.
    • Familj: Maken Roberto och dottern Giselle, 8 år.
    • Bästa tiden på dagen: Jag är kvällsmänniska, men det börjar ändra sig med åren.
    • Bästa pryl i stallet: Allt som håller mig varm!
    • Äter helst: En köttbit.
    • Skulle aldrig göra: 
Kommer inte på något.
    • Drömhäst: De som älskar att hoppa är alltid roliga att rida.

    Avelsston:

    • Darling (f -08 e Corlensky G u Mynta e Robin Z)
    • Bellefleur V (f -05 e Ukato-Lancelot)
    • Inca (f -07  e Irco Mena-Cortez)
    • Sevilla (f -01 e Cardento-Everest)
    • 43:an (f -01 e Larome-Ralmé Z)
    • Off Beauty (f -08 e Balou du Rouet-Voltaire)

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden