Sverige
15 november 2020 11:11
Ridsportplus

Att tävla med diabetes: ”Måste planera noga”

DressyrHon har tagit medalj både på lag-SM och individuella SM i ponnydressyr i år. Och detta har 15-åriga Alice Kampe Alsin gjort samtidigt som hon hanterar sin kroniska sjukdom diabetes typ 1. "Sjukdomen har gjort att jag har lärt mig att planera tävlingsdagarna väldigt noga," säger hon.

Att tävla med diabetes: ”Måste planera noga”
Alice Kampe-Alsin och Crugybar Flying Childers vid en tävling tidigare i år. Foto: Therese Helg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alice Kampe Alsin bor på en hästgård utanför Borås. Där har familjen flera hästar, bland annat tre ponnyer som 15-åriga Alice Kampe Alsin rider och tävlar.

Det kan få massa konsekvenser om jag inte sköter det. Alice Kampe Alsin om sin diabetes

Redan när hon var sex år misstänkte hennes föräldrar att något inte var som det skulle.
– De märkte att jag gick upp mycket på nätterna för att gå på toaletten och att jag drack mycket, säger Alice Kampe Alsin.

Snart stod det klart att hon hade den kroniska sjukdomen diabetes 1.
– Det finns inget botemedel, det är något jag alltid har med mig. Och jag har märkt att många blandar i hop det med typ 2. Men den typ jag har beror inte på att man har ätit dåligt mat eller inte rört på sig, säger Alice Kampe Alsin.

Framgångsrik i dressyr

Sjukdomen har dock inte hindrat henne från att vara framgångsrik i ponnydressyr. Tillsammans med C-ponnyn Crugybar Flying Childers (val f 2006 Glenmeade Flying Childers-Ceibach Bonheddwr, uppf C.L & J.F Williams, äg Karolina Kampe/Henrik Alsin) har hon tagit silver på lag-SM och brons på individuella SM i år.
– Jag har haft honom i två år. Han är en härlig kille som betyder mycket för mig. Han är väldigt personlig och rolig att jobba med, fortsätter Alice Kampe Alsin.

Hon har en permanent insulinmätare så att hon hela tiden kan se sitt blodsockervärde i telefonen.
– Varje gång jag ska äta räknar jag ut hur mycket kolhydrater jag äter och hur mycket insulin jag behöver ta. Jag tar insulin vid varje måltid genom att ge mig själv en spruta. Sjukdomen har gjort att jag har lärt mig att planera tävlingsdagarna väldigt noga, det är till exempel mycket packning som ska med till framridning och tävlingsbanan.

Viktigt att veta

Hon tycker det är bra att sjukdomen uppmärksammas genom Världsdiabetesdagen som var i går, lördag.
– Det är viktigt för alla att veta hur man ska göra om man möter någon som har lågt blodsocker. De behöver få i sig något med socker i, att ge dem insulin kan vara jättefarligt. Att ge någon som ligger för högt socker är inte lika farligt. Det är om man går med för höga blodsockervärden en lång tid som det blir farligt. Det känns som om folk inte har så bra koll på detta, säger hon.

Såväl som under tävlingsdagar och vardagar håller hon ständigt koll på sitt blodsocker.
– Det kan få massa konsekvenser om jag inte sköter det.

– En sak som vi har märkt är att när jag blir nervös påverkas blodsockret, då stiger det. Vi gör inget speciellt då, men håller koll så att jag inte får väldigt höga värden.

Koncentrationssvårigheter

Om blodsockret blir för lågt får hon svårt att koncentrera sig.

Trots att sjukdomen ständigt påverkar hennes vardag vill hon poängtera att hon i stort sett lever som andra.
– Det är viktigt att kunna leva som andra. Jag har en sjukdom jag behöver ta hand om, jag är inte så annorlunda för det.

Fakta

Diabetes

  • Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla innebär att blodsockret är för högt på grund av att hormonet insulin inte fungerar som det ska. Detta kan på sikt skada kroppen på flera olika sätt genom att blodkärlen skadas och till och med leda till döden.
  • Diabets typ 1 utvecklas ofta hos barn och orsaken är oklar. Kroppen har slutat tillverka insulin och det finns ingen bot, däremot bra behandling.
  • Vid obehandlad typ 1-diabetes är vanliga symptom att en behöver kissa ofta, är väldigt törstig, trötthet, illamående, magont, acetonlukt ur munnen, viktminskning och synrubbningar.
  • Diabetes typ 2 kommer ofta i vuxen ålder och orsakas av dåliga kostvanor och för lite motion.
  • En så kallad insulinkänning uppstår när blodsockret har sjunkit för mycket och vanliga symptom är svettningar, darrningar, koncentrationssvårigheter, yrsel, ilska och hjärtklappning. Det är viktigt att få i sig något som höjer blodsockret snabbt, till exempel druvsocker.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden