Sverige
12 december 2019 06:03

Åtta lager plast ger mindre mögel

VälplastatMed färre än åtta lager plast på inplastat vallfoder ökar risken för tillväxt av mögel i grovfodret. Det visar agronom Jessica Schenck i en avhandling om ensilerat vallfoder vid SLU.

Åtta lager plast ger mindre mögel
Nu finns det vetenskapliga belägg för att antalet plastlager påverkar kvaliteten på hösilaget. ArkivFoto: Fredrik Jonsving

Det är hästkunskapssajten Hästsverige som berättar om avhandlingen, där det konstateras att det mesta hösilaget i regel håller bra kvalitet både vad gäller näringsvärde och hygien. Men i hösilage med hög andel torrsubstans är risken större för mögelsvampar.

Agronomen Jessica Schenck har i sina studier använt prover från inplastat vallfoder på 124 gårdar, varav 99 i Sverige och 25 i Norge. På en av de tre balarna, på varje gård, öppnades plasten helt för att undersöka om det fanns mögel på ytan. Alla prover analyserades på SLU:s foderlaboratorium i Uppsala.

– Det var stor skillnad på hur många lager plast som fanns runt balarna hos de olika foderproducenterna. Som minst sex lager och som mest upp till 16 lager. Den skillnaden visade sig ha stor betydelse för förekomst av mögelsvampar, säger Jessica Schenck till Hästsverige.

Förutom att antalet lager plast spelade roll för den hygieniska kvaliteten på fodret så var det även viktigt vid vilken tidpunkt på skördesäsongen som fodrets togs in och på vilket sätt vallskörden hanterades.

Läs mer hos Hästsverige

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden