Sverige
13 september 2019 19:52
Ridsportplus

Is i magen kan löna sig för grovfoderköpare

FoderlägetTillgången på grovfoder är betydligt bättre i år än i fjol. De första rapporterna talar om en god kvalitet, särskilt på förstaskörden. Den som vågar vänta med att köpa sitt grovfoder kanske också kan få ett lägre pris.

Is i magen kan löna sig för grovfoderköpare
Till skillnad från i fjol finns det gott om grovfoder i år, vilket avspeglas på priset. Men ta reda på vad som ingår. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Priset på grovfoder varierar mycket över landet och mellan olika typer av försäljare. Det går att hitta hö och hösilage för under en krona per kilo exklusive moms på olika annonssajter, men då saknas ofta analys.

Lägre priser

De ridskolor som Ridsport har varit i kontakt med betalar ofta mer, men får då analyserat foder som levereras till anläggningen.

− Vi betalar 2,50 per kilo plus moms, och det är en sänkning mot i fjol med 70 öre. Det är vi glada för, säger Birgitta Ehrenström, ordförande i Eskilstunaortens Ryttarförening.

Andra ridskolor vill inte säga exakt hur mycket de betalar. Några ligger kvar på fjolårets pris, andra har liksom Eskilstuna fått ett lägre pris.

Den stora skillnaden mot i fjol är att de inte behöver ragga foder på andra håll, utan har fått allt från sin ordinarie leverantör.

Fakta

Sex saker att tänka på när du köper grovfoder

Är priset med eller utan moms (25 procents moms på djurfoder)?

Ingår hemkörning?

Finns mer att hämta om du behöver mer?

Finns en analys eller behöver du bekosta det själv?

Är priset satt per kilo eller per kilo ts (torrsubstans)?

Köper du ett hösilage med låg ts betalar du för vatten.

Expandera

Stort utbud

Det finns gott om grovfoder till salu för den som ännu inte säkrat upp för vintern, såväl fjolårsfoder som årets skördar.

Sara Randel i Skåne annonserar ut det hösilage hon inte behöver själv och har sänkt priset sedan den första annonsen i somras.

Nu begär hon 800 kronor inklusive moms för en rundbal på 400 kilo, där analys finns.

− Jag har inte fått något sålt än. Det är andra året vi slår, säger Sara Randel som ännu inte har en egen kundkrets.

− Jag funderar nu på att sänka priset en gång till, för fodret ska ju komma till nytta, säger hon.

Bra värden

Även foderproducenten Henrik Jönsson i Sölvesborg har foder över sedan hans fasta kunder fått sitt.

− Jag har analys på förstaskörden och det är bra värden för hobbyhästar. Bara en har hört av sig på annonsen, men det kan vara lite tidigt än. Antingen har folk redan köpt, eller så har de inte tänkt på det ännu.

Hans pris är 2,50 inklusive moms för förstaskörden och 1,70 inklusive moms för andraskörden.

− Jag försöker hålla fast vid de priserna. Det stämmer med prisbilden här och det är en sänkning jämfört med förra året, säger Henrik Jönsson.

Normalskörd i år

− Jämfört med i fjol är det mer av en normalskörd i år, med variationer, säger Susanne Edlund, hästansvarig säljare på Svenska Foder.

Än så länge finns inte så många analyser gjorda på årets skörd, men hon kan ändå se en del tendenser.

− I Skåne ser proteinnivåerna ut att ligga något högre än normalt, medan det i Mellansverige verkar ligga på normala nivåer, med mellan 30 och 45 gram smältbart råprotein.

Samtidigt kan kvaliteten variera även inom samma geografiska område, beroende på exempelvis gödsling och när vallen slogs, så Susanne Edlund rekommenderar alla hästägare att analysera sitt grovfoder.

− Att bara gissa kan stå dig dyrt i slutändan, så analys är en bra grund när du gör en foderstat, säger hon.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden