Avelsnyheter
30 april 2023 10:32
Ridsportplus

Avelslegendaren Quaterbacks arv lever vidare

HingstporträttDen vackra fuxhingsten Quaterback fick under 2010-talet lika stor betydelse för det tyska stuteriet Neustadt (Dosse) som Gaspari på sin tid hade för Flyinge – båda bidrog med ära, berömmelse och inte minst klirr i kassan.

Avelslegendaren Quaterbacks arv lever vidare
Quaterback har fler än 1 100 tävlande avkommor i Tyskland, varav ett hundratal nått svår dressyr. Foto: Björn Schroeder

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alltför tidigt gick en av dressyrvärldens stora förärvare bort, när Quaterback den 22 juni 2021 dog i sviterna av kolik. Han var då rankad som femte bästa dressyrförärvare enligt den internationella avelsorganisationen WBFSH. Under 2022 klev han upp till andra plats och hans betydelse är långt ifrån huggen i sten än. Bara i Tyskland finns det över 1 100 tävlande avkommor, och över 100 av dessa är redan på internationell nivå. Att förärvningen varit god vittnar över 70 visade och licensierade hingstar samt över 160 premieston i Tyskland om.

För SWB har Quaterbacks avkommor hjälpt stamboken upp i rankning med jämna mellanrum, först via Quarton och för närvarande tack vare Touchdown som tävlas av Patrik Kittel.

Hauptgestutneustadt
Neustadt (Dosse) i delstaten Brandenburg är ett av tio delstatsägda stuterier i Tyskland. Andra välkända namn är Celle, Redefin och Warendorf.  Stuterierna är statsägda men inte statssubventionerade. De finansierar sin verksamhet genom olika affärsområden som hingsthållning och utbildning. Varje år i september arrangeras hingstparader som lockar cirka 25 000 besökare.

Belönades med tior av testryttarna

När Quaterback föddes 2003 firade det tidigare statsstuteriet Neustadt (Dosse) stora framgångar genom hans ”moster” Poetin. Sandro Hit-dottern vann unghäst-VM som 6-åring och såldes därefter för 2,5 miljoner euro på PSI-auktionen. När Quaterback tre år senare blev en mycket populär vinnare av Bundeschampionat för 3-åriga dressyrhästar, med bland annat 10 i galopp och 10 i ridbarhet från båda testryttarna, var succén ett faktum. Han var bästa dressyrhingst i sitt 30-dagarstest samma år.

För Poetin gick det sämre, köparen gick i konkurs, den franska hästuppfödaren Xavier Marie på Haras de Hus köpte henne ur konkursboet, bara för att upptäcka att stoet drabbats av fång. Rättsprocesserna avlöste varandra och Poetin fick avlivas då hennes lidande var alltför stort.

För Quaterback gick det bara uppåt. Antalet betäckningar antog snabbt rekordproportioner och föl såldes till toppnoteringar. Efter att ha vunnit Bundeschampionat betäckte Quaterback mer än 600 ston per år under två år. Ingen annan statstjänsteman i regionen Brandenburg kommer sannolikt att ha dragit in en liknande summa pengar till statskassan.

Ganska udda stamtavla

Det pratas i dag mycket om att stolinjen avgör framgången och i Quaterbacks fall är det alltigenom sant. Hans stamtavla är dock, sett med dagens glasögon och lupp på specialiserad avel, ganska udda. Den moderna gångartsförärvaren Quaterback har en god del hoppning i stammen, inte bara på fädernet utan även på mödernet.

På fädernet har han hingstlinjen Quattro B-Qredo de Paulstra-Galoubet A–Almé och slutligen den legendariska selle français-hingsten Ibrahim. Det är svindlande att tänka på att Quaterback och hoppgiganten Baloubet de Rouet delar gener på fädernet genom Galoubet A.

På mödernet finns morfar Brandenburger, som tävlade svår klass i hoppning nationellt. Han var född 1989 e Beach Boy (KWPN f -83 e Zeus-Lucky Boy), samma hingst som har 500 avkommor i SWB. 

Medan Quaterbacks farfars far Quattro B tävlade internationell hoppning på högsta nivå gick farfar Quando Quando dressyrvägen. Han var framgångsrik hela vägen från Bundeschampionatsfinaler till unghäst-VM, Nürnberger Burgpokal och slutligen både OS- och VM-start med Kristy Oatley.

Dessutom hann den 167 centimeter höga fuxen med att betäcka en del och förutom Quaterback är hans son Quantensprung, med Donnerhall på mödernet, den mest kända arvtagaren.

Schroeder_quaterman_347_2160_l-(max.-3000px)-_5941d7c4_
Quaterbacks far Quaterman I tävlade upp till Grand Prix dressyr, liksom farfar Quando Quando. Foto: Björn Schroeder
Passionata
Quaterbacks mor Passionata.

Kommer ur P-linjen på moderns sida

Från stolinjen bakom Quaterback, kallad P-linjen, kommer till exempel hingsten Belantis, tidigare under Isabell Werth och i dag framgångsrikt tävlad av Alexander Yde Helgstrand, junior i familjen Helgstrand.

Quaterbacks förärvning i Tyskland måste anses som exceptionellt stark när det redan finns över 100 avkommor som nått svår dressyr. Hans popularitet hos uppfödarna låg inte kvar på de första årens rekordnivåer, men ett stort antal avkommor visas säkerligen de närmsta åren. Kanske bär de sin fars kraftfulla och luftiga galopp och har fått mindre av exteriören, som var åt det inte så moderna hållet men ändå mycket funktionell.

Genom åren har många Quaterback-avkommor passerat unghäst-VM, flera med finalplats, men det är framför allt i svår dressyr som de glänser. De har ofta en god talang för piaff och passage, exteriört sett lite åt en kortare kroppsform med kort hals, lite grövre modell, liggande bog och stupande kors. Låter det inte tilltalande? Det är ändå som regel mycket begåvade hästar och funktionella i sina rörelser, ofta med stor trav och galopp.

Stämplar med exteriör och gångarter

Quaterback stämplar inte sina avkommor med färg och tecken i alla lägen men mycket ofta med exteriör och gångarter.

Med så många avkommor följer svårigheten att toppa tidigt i indexen. Quaterback har fått många toppston men även sådana ston där uppfödarna hoppats att hingstens gener ska göra det omöjliga – förvandla något i bästa fall medelmåttigt till rött guld. Ingen hingst lyckas i varje språng men Quaterback har haft en hög andel träff.

Hans internationellt tävlande avkommor har vunnit i 16 procent av sina starter och varit placerade i 52 procent.

120 avkommor i SWB

Quaterback har över 120 avkommor i SWB, de flesta tillverkade 2007 till 2009. Välrenommerade Per-Arne Persson har fem uppfödningar med Quaterback som far, från tre olika ston. Mest välkända är helbröderna Quarton och godkände hingsten Quercus 1415 undan Don Schufro-stoet Delight (F.2). Helsystern Dorette (F.2) blev på unghästtest bedömd till 51,5 poäng som gångartstalang men lever inte längre.

Helbröderna startade båda sina sportkarriärer med Yvonne Österholm i sadeln. Det blev unghästchampionat och unghäst-VM innan Quarton exporterades. Quercus ägs och vidareutbildas av Yvonne Österholm men är inte i avel under 2023.

0r6a0392
Patrik Kittel och Touchdown Foto: Roland Thunholm

Touchdown ligger tvåa

För närvarande vilar SWB:s rankning som stambok i hög utsträckning på Quaterback-ättlingar genom familjen Skeppstrands uppfödning Touchdown, som är Patrik Kittels tävlingspartner, en gång godkänd hingst men i dag kastrerad. Touchdown är efter Quaterback och med Sack som morfar, och har ett ett 40-tal SWB-registrerade avkommor. Han är även Quaterbacks näst mest framgångsrika avkomma på tävlingsbanorna sett till intjänade prispengar genom lönsamma starter i bland annat Stockholm och Doha.

Stoet Astoria, uppfödd av AVN:s ordförande Christina Olsson, har Quaterback som morfar. På väg upp är valacken Quentin SV som ägs och rids av ungdomsryttaren Ellen Hedbys.

Inom SWB har Quaterback på ett smått unikt sätt brutit D-hingstarnas dominans i Blup-rankningen i dressyr. Han ligger i dag tvåa med 162 i index efter Dante Weltino OLD.

Fakta

”Jag blir alltid lika glad av att rida honom”

Schroeder_malin-rinn_-auf-quaterback_179_0375_l-(max.-3000px)-_efde5f03_
Malin Rinné och Quaterback under en uppvisning. Foto: Björn Schroeder

Den svenska dressyrryttaren Malin Rinné arbetade som beridare på stuteriet Neustadt (Dosse) under flera år från 2008. Hon fick förmånen att rida den redan då legendariske Quaterback till vardags, i två tävlingsstarter och på de stora hingstparaderna.

I en intervju med Ridsport i september 2009 berättade hon så här om arbetet med Quaterback:

”Jag blir alltid lika glad av att rida honom, det finns inget slut på hans vilja och energi, trots en intensiv betäckningssäsong med många hundra ston. Under avelssäsongen blir det mest enkelt arbete, jag joggar honom, håller i gång. När en hingst tappas så ofta måste man anpassa arbetet därefter. Nu sätter vi i gång förberedelser inför de stora hingstvisningarna i september, då han ska vara i topptrim.

Han är så ambitiös, har så lätt för att lära. För det mesta är det ett rent nöje. Det senaste året har vi fått ett riktigt gott förhållande – han litar på mig och förtroendet gör det mycket lättare med vidareutbildningen.”

Andra beridare tog över tyglarna och Quaterback tävlade mycket sporadiskt under sin karriär, med ett fåtal starter upp till Intermediaire I. Avelsarbetet fick av naturliga skäl förtur.

Malin Rinné flyttade så småningom hem till Sverige, visade familjens uppfödning Qurinell (f -08 e Quaterback-Ampère) på bruksprov med godkännande, utbildade honom och debuterade i Grand Prix 2020.

Fakta

Quaterback

Quaterback-05-13-05-201
Quaterback

Hingst född 2003 på Landgestüt Neustadt (Dosse) och registrerad i DSP.

 • Rankning: Tvåa på WBFSH:s rankning över dressyrhingstar 2022.
 • Fader: Quaterman I, född 1999 e Quando-Quando-Roccodero B. Verkade på stuteriet Neustadt (Dosse), tävlade upp till Grand Prix dressyr nationellt och fick två godkända söner där Quaterback är den enda som gjort ett rejält avtryck i aveln.
 • Moder: Passionata, född 1996 e Brandenburger. Det första fölet undan det världsberömda stoet Poesie, född 1992 e Brentano II u Primadonna e Gotland. Passionata fick inte så många föl, det blev ytterligare två helsyskon till hennes första föl Quaterback: stona Pashmina I och II samt halvsystern Phara.
 • Mormor: Poesie, född 1992, tillhörde P-linjen och står som bronsstaty med sitt föl Poetin på stuteri Neustadt (Dosse). Poesie kom till genom att Burchard Bade, stallmästare på Niedersachsen delstatsstuteri i Celle, efter Berlinmurens fall spontant gav bort två portioner sperma från hingsten Brentano II till Neustadt (Dosse). Poesie grundade en hel dynasti där Poetin (f -97 e Sandro Hit) tidigt tog plats på scenen. Hon fick senare tio helsyskon där hingstarna döptes till Samba Hit och stona till Poetin med efterföljande nummer.

Mest framgångsrika avkommor

Siffrorna står får antal starter och intjänade prispengar sedan 2015. 

Quantaz-werth-i-aken21sl1084-018-322
Isabell Werth på DSP Quantaz Foto: Stefan Lafrentz/Hippofoto
 1. DSP Quantaz (DSP val f-10 ue Hohenstein I) 47/205 323 euro.
 2. Touchdown (SWB val f- 12 ue Sack) 33/143 008 euro.
 3. Quater Back Junior FRH (HANN val f -09 ue Bonheur) 58/37 576 euro.
 4. Bartlgut’s Quebec (DSP hingst f -07 ue Paradiesvogel) 60/32 837 euro.
 5. Pathetique (DSP sto f -08 ue Casado) 19/17 460 euro.
 6. Quartett (DSP val f -08 ue Dream of Glory) 71/15 107 euro.
 7. Bartlgut’s Quantum (DSP hingst f -09 ue Paradiesvogel) 36/9 688 euro.
 8. Quaterdance (DSP hingst f -10 ue Expo’se) 12/9 687 euro.
 9. Quaterboy (OLD val f -10 ue Rubinstern Noir) 41/9 409 euro.
 10. Qredit Hilltop (OLD hingst f -08 ue Dream of Glory) 53/8 772 euro.
 11. Bartlgut’s Quarz (DSP hingst f -08 ue Rubinstern Noir) 23/8 479 euro.
 12. Quarton (SWB val f -09 ue Blue Hors Don Schufro) 21/7 515 euro.
 13. Quel Filou (OLD val f -11 ue Stedinger) 14/ 7 410 euro.
 14. Torveslettens Quattro (DWB sto f -08 ue Carano) 8/7 241 euro.
 15. Praestemarkens Quatero (DWB val f -09 ue Rohdiamant) 18/5 958 euro.

Källa: Horsetelexresults.com

Söner som för Q-linjen vidare

Bland de bästa förärvarna i Tyskland 2022:

 • Quaterhall (HANN f -08 ue Donnerhall)
 • Quotenkönig (WESTF f -09 ue Fürst Piccolo)

Med egna tävlingsresultat i Grand Prix eller Intermediaire I:

 • DSP Quindale (DSP f -11 ue Samarant)
 •  Kozinsky vd Dries (BWP f -10 ue Clavecimbel)
 •  Qredit Hilltop (OLD f -08 ue Dream Of Glory)
 •  Quadroneur (DSP f -07 ue Sandro Hit)
 •  Quat-Royal (HANN f -12 ue Dressage Royal)
 •  Quaterdance (DSP f -10 ue Expo’se)
 •  Quatergold (DSP f -08 ue Paradiesvogel)
 •  Quentano 2 (HANN f -09 ue Dartagnan)

Godkända i SWB:

 • Qurinell
 • Touchdown
 • Quercus

Quaterbacks internationellt tävlande avkommor har vunnit i 16 procent av sina starter och varit placerade i 52 procent.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden