Sverige
25 oktober 2022 06:20

Avelsprofilen Kurt Graaf är död

Till minnePremieringsförrättaren och veterinären Kurt Graaf har avlidit i en ålder av 93 år, lugnt och stilla med familjen nära. Han levde sina sista år i Visby.  

Avelsprofilen Kurt Graaf är död
Kurt Graaf blev 93 år. Foto: Liselott Erixon

Kurt Graaf hade bred och djup kunskap om hästar, han var av många ansett som en av tidernas främsta hippologer. Han var aktiv som exteriördomare under 55 år – redan 1955 dömde han sin första utställning och som 80-åring ingick han i nämnden vid avelsvärderingen av fullblodshingstar.

Hingstvisning-72
Familjen Rungegårds privata bild är från 1972 och gänget är på hingstpremiering i Holland och tittar på shetlandshingstar. Frv Christer Uggla, Bengtåke, Sven-Olof, Roland, Kurt Graaf (med kepsen) och Torsten Jeppsson. Foto: Privat
Img_1751
Domare nämnd vid bruksprovet 1987
Från vänster: Jan Philipsson, Lennart Ljungstorp, Jan Lockwall, Kurt Graaf och Inge Wilhelmsson. Foto: Roland Thunholm

Flitig författare

Under många år var Kurt Graaf en del av avelsvärderingsnämnden inom ASVH/SWB i samband med hingstpremeringar och bruksprov.

Han har också gett ut böcker om den svenska varmblodiga hästens historia, om fullblodshästar men framför allt om gotlandsrusset, en ras som låg hans hjärta väldigt nära. Han födde själv upp gotlandsruss i mindre skala, bland annat två ston som blev elitpremierade.

Här finns en film där Kurt Graaf berättar om varför han är så förtjust i gotlandsrusset:

Pernilla Hägg/Ann-Sofi Hjärn

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden