Debatt
21 maj 2023 06:18

AVN:s veterinär: ”Ryggröntgen av avelshingstar ger inte tillförlitlig information”

Andra budI årets Avelsextra Ridsport nr 6 fanns en artikel om att avla för bättre hållbarhet där åsikten framfördes att röntgen av hals och rygg på avelshingstar vore önskvärt. Det håller inte Malena Behring, veterinär ledamot i Avelsvärderingsnämnden med om.

AVN:s veterinär: ”Ryggröntgen av avelshingstar ger inte tillförlitlig information”
Veterinär Malena Behring, som sitter i SWB:s Avelsvärderingsnämnd, tycker till. Foto: Yvonne Karlsson

Röntgen av hals och rygg på avelshingstar skulle inte ge någon tillförlitlig information. Den europeiska hästveterinärfederationen FEEVA* har gjort en genomgång av tillgänglig forskning och konstaterar att det inte finns evidens för något samband mellan radiologiskt utseende på hästens rygg och framtida risk att utveckla sjukdom hos hästar utan symtom. FEEVA rekommenderar inte att man röntgar rygg vid besiktning av häst om det inte föreligger kliniska symtom.

Det är viktigt att förstå innebörden av den rekommendationen. Vi kan alltså inte säga något om riskerna för att en häst ska få ont i ryggen oavsett om den har så kallade kissing spines eller inte det finns inga belägg för det. FEEVAs utlåtande grundar sig på tillgänglig vetenskap och fakta.

Det är viktigt att vi som hästveterinärer framför riktig information till våra hästägare och inte bidrar till den överdrivna uppfattning som verkar råda kring bland annat kissing spines.

Förhållandet är detsamma när det gäller röntgen av hästens halskotor. Dessvärre är det inte så enkelt att man bara genom att ta några röntgenbilder på halsen enkelt kan uttala sig huruvida hästen kommer att få problem i framtiden eller inte. Långt mindre om den eventuellt skulle förärva något liknande.

Även i halsen finns det en mängd fynd som avviker från ett ”skolboksutseende” utan att för den skull göra hästen mindre brukbar. Däremot tror jag att man ska vara mycket försiktig med att avla på hästar med kliniska symtom på ataxi (rubbning i koordination, reds anm) och detta är också något som vi tar hänsyn till vid bedömningen av hingstarna.

*FEEVA står för Federation of European Equine Veterinary Associations. Deras rapport om ryggröntgen heter FEEVA Position Statement of pre-purchase radiography on dorsal spinous processes (2018). 

Malena Behring

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden