Fälttävlan
30 december 2021 18:14
Ridsportplus

Avsuttet: Niklas Lindbäck om förbättringspotential och förträngda minnen

IntervjuHans lista över personer utanför familjen som har betytt mycket verkar aldrig ta slut. Och så skulle han kunna tänka sig att vara Edward Gal för en dag för sisådär tio år sedan. Intervjuserien Avsuttet, som tar ryttarna på pulsen när det gäller livet vid sidan av tävlandet, har kommit till fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck.

Avsuttet: Niklas Lindbäck om förbättringspotential och förträngda minnen
Niklas Lindbäck och Focus Filiokus. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han har vunnit UVM-guld, tagit tre EM-medaljer i lag och ingick i det svenska fjärdeplacerade laget på OS i London.

47-årige Niklas Lindbäck, Munka-Ljungby, har varit med länge och har en plats i landslagets utmanartrupp 2022. Här berättar han om alla dem som har betytt mycket för honom och vilka minnen han har förträngt.

Vad hos dig själv är du mest stolt över?
– Jag är bra på att ge hästarna en stark tro på sig och just i terrängmomentet att de får ett starkt självförtroende att de klarar allt.

Pinsammaste minne från skoltiden?
– Det är förträngt.

Pinsammaste minne från tävlingsbanorna?
– Vad ska man välja? Men jag hoppade fel hinder i banhoppningen i Bonn för många, många år sedan. Det kändes ju inte bra men var svidande lärorikt.

Dina mest använda appar?
– Seaver, Podcast, Storytel, Equipe, FEI’s HorseApp, Whats app.

Favoritpryl?
– Mina Macelsadlar och hjälmar från Nipet horse.

Ångrar du någon gång att du valde en karriär inom ridsporten?
– Aldrig.

Niklas Lindbäck-mister Pooh120730 Rtwb
Niklas Lindbäck och Mister Pooh vid OS i London 2012. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus på väg in på huvudarenan vid VM 2018. Foto: Roland Thunholm

Finns det någon person utanför din familj som har betytt mycket?
– Ja, oerhört många. Jag vågar knappt nämna någon för rädslan att glömma någon men gör ett försök. Jag är oerhört tacksam för de lojala hästägare jag har och haft; Tun Albertson med familj, Mårten Johansson med sin familj, Pamela och Håkan Oddshammar, Cecilia Nibér, Karna och M. Pommer, Hugo Berch (RIP), Anne Lidbeck med sin familj som verkligen gav mig möjligheter och sammanförde mig med en av de viktigaste personerna i min karriär. Min dressyr tränare Annica Westerberg. Maria Gretzer har varit avgörande i mycket. Peter Langebro som alltid är genuin och otroligt supportande. Cecilia Tholse Rogmark som alltid ställer upp. Håkan Crantz, Staffan och Lisa Lidbeck och deras Löberöds Hästklinik som håller hästarna i bästa möjliga skick. Per Rehn och Anders Eriksson på Malmö Kiropraktorklinik som håller mig i skick. RS Mustang som håller mina hästar fulltankade med det bästa fodret jag hittills använt. Abacus Sportswear som alltid håller mig torr om det regnar eller sval i stekande sol. Freejump med de mest fantastiska ridskor och ridstövlar. Salto/HORSEVIB som får mina hästar att må toppen. Stable comfort som gör de mjukaste boxarna så hästarna återhämtar sig som bäst, Kristina Sjöblom Andreasson för hennes support med Equusir, Janne Jönsson för alla år han hjälpt och ställt upp. Erik Duvander och tiden jag var hos honom. Alla förbundskaptener som trott på oss. Och framförallt SOK som varit ett enormt stöd och skapat många möjligheter.

Hur var du som tonåring?
– Snäll med en lagom portion av upptåg.

Hur tänker du dig själv som gammal?
– Ung i sinnet.

Vad är det finaste någon har sagt till dig?
– Älskar dig. Bättre kan det väl knappast bli. Sedan finns det så många andra situationer och kommentarer som man uppskattar och ett genuint tack när man gjort något för någon kommer man långt med.

Om du fick byta liv med någon vem skulle det vara och varför?
– Vet inte om jag skulle vilja byta med någon. Men det hade varit kul att testa på både det ena och andra. Max Verstappen för att få testa och köra F1 med den extrema påfrestningar och fokus som krävs. Edward Gal för att fått testa Totilas. Eller varför inte någon av de svenska OS-guldmedaljörerna för att få rida deras otroligt häftiga hästar. De är säkert inte världens lättaste att rida även om ryttarna oftast får det att se väldigt lätt ut.

Vad gör du för att ta hand om dig själv?
– Tränar och rör på mig. Jag försöker vara allsidig men det finns förbättringspotential.

Vad gör du helst av allt en ledig dag?
Hittar på något med med mina två söner.

Hur har pandemin påverkat dig?
– Jag älskar ju att tävla och det har ju inte varit på samma sätt. Och jag har inte haft samma kontakt med vänner. Men jag lyckligt lottad som inte har fått covid och önskar alla dem som drabbats att de blir återställda. Och det är ju väldigt tragiskt när bekanta eller någon i familjen går bort på grund av det.

Om du skulle engagera dig i en hjälporganisation – vilken och varför?
– Något med barn för jag önskar att alla ska få en chans.

När var du senast riktigt ledsen?
– Jag är frisk och har en härlig familj. Vad har jag att vara ledsen över? Men visst kan det hända och då försöker jag tänka på allt gott och alla underbara människor som jag har runt mig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden