Hoppning
25 november 2022 17:23
Ridsportplus

AYT-segraren: ”Vill bli så bra jag kan bli”

AYT-vinnareSupertalangen Ebba Danielsson levde upp till förväntningarna i fredagens höstfinal av Arena Youth Tour som ägde rum i samband med Sweden International Horse Show. Tillsammans med T-Gavoli Z fräste hon i mål med en sekunds marginal till tvåan Mathilda Bohlin, som blev bästa young rider.

AYT-segraren: ”Vill bli så bra jag kan bli”
Ebba Danielsson och T-Gavoli Z satte fart i omhoppningen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med 25 procent av startfältet på 16 ryttare till omhoppning hade banbyggaren Peter Lundström byggt en väl avvägd bana i fredagens höstfinal av Arena Youth Tour vid Sweden International Horse Show. Flera av hästarna överväldigades av den ljusstarka arenan och klassen innehöll några stopp innan det till slut blev tre juniorer och en young rider som fick rida om segern.

Vinnande ur striden gick lågoddsaren Ebba Danielsson, som fortsätter att imponera med sin T-Gavoli Z (ZANG sto f-11 e Twister de la Pomme-Calvaro Z, uppf Moerings G. J. A, äg Stall Danora AB). Det kvicka stoet låg på rätt bra, men Ebba rattade skickligt i mål felfritt på tiden 33,10 sekunder.
– Min häst är väldigt kvick och snabb i sig själv, så det är väldigt lätt att rida fort på den, säger Ebba Danielsson efter segerritten.
– Man får hålla i den i vissa lägen, men den gillar att springa fort och vill väldigt mycket.

Nästa Malin Baryard

Blott 16 år gammal har Ebba Danielsson gått från klarhet till klarhet och är ankaret i juniorernas spetstrupp. På meritlistan finns flera internationella GP-segrar och Nations Cup-vinster. Hon har dessutom ridit fyra EM och vunnit en hel hög SM-guld samt flera NM-medaljer. Och hon har målet klart för sig för framtiden.
– Jag vill bli så bra jag kan bli, säger Ebba.

Malin Baryard Johnsson har själv omnämnt den unga ryttaren som ”den nya Baryard”.
– Det är klart att det känns fantastiskt bra när Malin själv säger det. Jag är väldigt glad över det, säger Ebba och ler med hela ansiktet.

Satsningen är mer än hundraprocentig. Efter högstadiet har Ebba valt att gå ”all in” med sina sju egna hästar, plus de två hon har i träning, i stället för att börja gymnasiet.
– Jag hade inte riktigt tid för det – jag vill ju göra det här just nu, säger hon.

Tränar för holländska landslagscoachen

Hela sommaren tillbringades i Nederländerna hos GDS Training som drivs av svenska Jonna Sundblad Voorn och Vincent Voorn, OS-ryttare och landslagsledare för det holländska YR-laget. Här har även landslagsryttaren Ida Selin sin bas, och det är ett vinnande träningskoncept om man ser till de unga svenskornas framfart på tävlingsbanorna. När Ebba slog till med seger i Hagens junior-GP för andra året i rad var det med teamet från GDS Training vid sin sida. Nästa sommar väntar således en repris för Ebba som känner att årets ”träningsläger” med Vincent Voorn var väldigt givande.

– Jag tycker att han får med alla smådetaljer på alla olika hästar. Han är väldigt bra att ha med på tävling för han är väldigt kunnig. Det känns väldigt tryggt och skönt för han kan så mycket, säger Ebba.

Bohlin är på gång

Tvåa i höstfinalen blev Mathilda Bohlin och Domino van de Zuuthoeve (BWP val f-09 e Tangelo van van de Zuuthoeve-Kannan, uppf De Heer René, äg Svedberga Hästcenter HB), som gjorde ett rejält försök att slå vinnartiden men missade med en sekund. Ekipaget tog hem sista kvalsegern i Billdal med en riktig poweromhoppning, och det är sannolikt en duo som vi snart kommer att få se mycket mer av.

Trea blev Filippa Lagergren med Cool Boy 34 (HOLST val f-10 e Caretino-Levantos, uppf Jens Kleinwort, uppf Stall Lagergren). Linn Arvidsson och familjeuppfödningen Glenmorangie (SWB hingst f-12 e Cyklon-Landlord, uppf Niklas Arvidsson, äg Stall Niklas Arvidsson AB) kammade hem tredjeplatsen.

Landslagsledarna var på plats för att följa finalen på Friends, och de var imponerade av Ebbas vinnarskalle.
– Hon satsar ju verkligen och har en väldig vinnarinstinkt, ut i fingerspetsarna. Och nu har hon också mycket erfarenhet. Hon är duktig och inne i ett bra stim, säger Sofia Bengtsberg, som har huvudansvaret för ponny och children, till Svenska Ridsportförbundet.

Resultatlista Arena Youth Tour höstfinal

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden