Hoppning
13 februari 16:43
Ridsportplus

”Jag tänker inte på vilka jag möter”

Topp 10Hon har hästkrafterna och den röda tråden som krävs för att nå toppen. Precisionstänket, pannbenet och känslan i sadeln är bara några av hennes styrkor. Landslagsjunioren Ebba Danielsson är redo att kriga hela vägen.

”Jag tänker inte på vilka jag möter”
Ebba Danielsson sporras mycket av OS-guldlaget. ”Att se hur långt de har kommit, hur de löser situationer när de rider och bara att se dem i de stora klasserna är en stor inspiration.” Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Trots sin ringa ålder är snart 16-åriga Ebba Danielsson ingen duvunge i sadeln. I princip född och uppväxt på mamma Eva Danielssons ridskola i västmanländska Nora fick hon tidigt timmar i sadeln. Ebbas första ponnyer var främst till för att främja god ridning, och när irländaren Parc Chit Chat äntrade stallet gick det snabbt upp i klasserna. Med ”Tarzan” vann Ebba sitt första SM-guld som tioåring, det första i en lång rad.
—  Han stannade aldrig men han kunde bocka av mig. Han var som en liten storhäst att rida och det var inte så lätt i början. Men sedan gick det bra när jag lärde mig rida lite mer, berättar Ebba.

Redan som tolvåring började hon rida på några av mamma Evas hästar och tog sig genast till children-EM. Fram till och med sista childrenåret 2020 varvade hon ponny med storhäst och de nationella och internationella framgångarna rasslade in ihop med mästerskapsuttagningarna. I fjol klev hon in i juniorernas B-trupp och i somras red hon junior-EM. Efter ett sjusärdeles framgångsrikt år med bland annat SM-guld för juniorer och en 1,45-seger mot toppseniorer på Elmia, är Ebba nu självklar i juniorernas spetstrupp.

Fw0a6876-1-copy
Hemma i stallet i Nora står både tävlingshästar och unghästar. Gården tar även emot hästar för utbildning och försäljning. Foto: Sofie Sköld

Jobbat mycket med smådetaljer

Klivet från B till spets handlar dels om att hon har hunnit rida in sig på några av sina mer färska hästar, dels om ett målmedvetet precisionsjobb i sadeln.
— Jag har tränat väldigt mycket, både för att jag har behövt lära känna mina nya hästar och sedan har jag jobbat mycket med min position och smådetaljer. Jag har haft problem med att jag vill följa med för mycket fram över hindren och har tappat underskänkeln lite. Nu rätar jag upp mig bättre, vilket gör att jag landar i mycket bättre balans och är med hästen mer.

Jobbet görs tillsammans med ständige tränaren Pether Markne och några gånger om året även Rob Ehrens. Det har handlat mycket om att hoppa mindre banor på låg höjd.
— Pether vill att allting ska vara perfekt. Han är väldigt noggrann och ger sig inte förrän det är bra. Vi jobbar mycket med markarbete innan vi börjar hoppa. Samtidigt ger han mig gott självförtroende, jag får en bra känsla när jag tränar för honom, säger Ebba.
— Med Rob handlar det också mycket om att jobba hästarna genom kroppen och att inte sitta fast någonstans. Jag har jobbat med att inte bli fast i handen, och att jobba hästarna mer mellan hindren.

Mellan träningarna är det mamma Eva som står för uppföljningen. Eva har ridit unghäst-VM och tagit upp ett flertal hästar i klasserna. Det finns även ett YR-SM-silver och 1,50-placeringar på meritlistan. Dessutom har hon själv tränat för både Markne och Ehrens. Cirkeln är så att säga sluten.
— Jag försöker hålla samma röda tråd som Pether och Rob. Jag fortsätter på mycket av det de gör och på en del av övningarna, säger Eva.

Mamma Eva jobbar över bommar och småhinder

Eva jobbar även hästarna själv ibland.
— Då vet jag också hur det känns när Ebba sitter däruppe. Jag jobbar över bommar och småhinder och får dem lite lydiga. Så har vi gjort sedan ponnytiden och det har fungerat väldigt bra. Sedan hoppar och tävlar Ebba, jag har gjort mitt på tävlingsbanan. Det är onödigt att jag hoppar när vi har en bättre ryttare,säger Eva.

Hästmaterialet är inte sällan det som riskerar att bli en flaskhals, men även här har Team Danielsson hittat ett lyckosamt upplägg. Strategin är att ha fyra hästar som kan rotera och gå de större klasserna. Dessa är i dagsläget guldhästen från SM, Chopard 19, och EM-hästen T-Gavoli Z samt Iwan och senaste tillskottet Nikita Vd Vosberg, som är på väg upp. Alla utom Iwan, som är ett auktionsfynd från SSHS på Elmia, kommer från Ruisbroek Farms i Holland. Svenska Malin Parmler har ridit både T-Gavoli och Nikita, och varit en värdefull kontakt.
— Det är alltid svårt att hitta rätt häst, men samarbetet med Ruisbroek Farms har varit guld värt. Egentligen skulle vi inte köpa Nikita, men ibland får man passa på när tillfället dyker upp, säger Eva.

Fw0a7018-1-copy
”Vi lägger upp en plan för varje häst med sikte på slutmålet och vilka nationshoppningar vi ska göra, och så toppar vi hästen efter det. Vi kommer att satsa på det som är viktigt för oss under året, och det är att göra ett bra resultat på EM. Det vill säga om Ebba blir uttagen att rida”, säger Eva Danielsson. Foto: Sofie Sköld

Gillade Nikita direkt

Nikita är tänkt som den framtida mästerskapshästen. Ebba gillade stoet direkt när hon satt upp.
— Hon hoppade väldigt enkelt. Det kändes inte som att hon tog i även fast det var stort, säger hon.
— Jag gillar hästar med lite blod, som tar sig framåt mot hindren. De får gärna ha det där lilla extra, det där hjärtat som gör att de verkligen kämpar.

Ebba själv är också en kämpe, både med modersmjölken och tack vare lite ”tough love”. Mamma Eva berättar om ett tillfälle när nioåriga Ebba red lilla rundan på SM på Sundbyholm och var på väg att utgå.
— Jag stod vid utsläppet och sa åt henne att fortsätta rida. Det är klart att man får utgå om man har slagit sig, men inte annars. Hon har aldrig fått ge upp, det finns inte.
—  Om man alltid vill kriga och ta sig i mål, då kommer man lite längre. Jag försöker alltid göra klart, fyller Ebba i.

Jag tänker inte på vilka jag möter utan på hur jag ska prestera så bra som möjligt.

Sannolikt var tillfället på Sundbyholm en engångsföreteelse med tanke på den ”respektlösa” vinnarinstinkt Ebba uppvisar när motståndet består av Sveriges största ryttarnamn och andra världsryttare.
— Jag tänker inte på vilka jag möter utan på hur jag ska prestera så bra som möjligt, säger Ebba.

Sämre rundor får aldrig chansen att krypa under skinnet.
— Hon blir inte nervös och har ett jävlar anamma. Det blev någon miss på EM, men redan när hon kom ut sa hon vad hon skulle göra bättre till nästa gång. Hon tänker hela tiden på vad hon ska göra bättre, säger Eva.

Kallas för ”nästa Malin Baryard”

Att Ebba på senare tid allt som oftast omnämns som ”supertalangen” och ”nästa Malin Baryard”, till och med av Malin Baryard själv, har inte stigit henne åt huvudet. Ebba vet vad som krävs och hon känner heller ingen större press att leverera bara för att strålkastarljuset riktas åt hennes håll.
— Jag har nog aldrig haft några nerver som står i vägen. Ibland kanske jag kan känna lite press om det är en större tävling, men det känns inte jobbigt utan bara kul. Jag går in i fokus när jag rider, säger Ebba.

Fw0a7001-1-copy
”Min mamma betyder jättemycket för min satsning”, säger Ebba. Foto: Sofie Sköld
Fw0a7070-1-copy
Jag hade inte varit där jag är i dag utan henne”, säger Ebba Danielsson om sin mamma. Foto: Sofie Sköld

Något som landslagsledaren Henrik Lannér nämner som en framgångsfaktor är förmågan att ta fram yngre hästar, även som ung ryttare. I Ebbas fall handlar det om återväxten i stallet. Här finner vi det lovande sexåriga SWB-stoet Giovanna de Paume (e Kannan-Cornet Obolensky) och två sjuåringar, Casall-sonen Catjing och Cornet Obolensky-dottern Kalmerette. Catjing har Ebba ridit sedan valacken var fyra och tävlat sedan han var fem.
— Han har väldigt mycket attityd och det har varit lite upp och ner. Han kan bli  lite  trutig och köra upp huvudet när jag tar i honom. Annars har han hoppet och är modig, och det kommer nog att bli väldigt bra. I slutändan är det bra med lite attityd, men det kan vara jobbigt på vägen, säger Ebba.

Roligt att jobba med unghästar

Kalmerette gjorde bra ifrån sig i sexårsklasserna på Elmia, medan Catjing inte kändes redo.
— För oss är det inte viktigt att de går årgångsklasserna. Det är inget vi stressar för. Vi skulle aldrig pressa en häst, det finns ingen anledning. Det leder bara till bakslag sedan. Catjing kommer att bli lika bra ändå som åttaåring, kanske bättre, för att han har fått mer tid på sig, säger Eva.
—Det är väldigt roligt att jobba med unghästar, det ger mycket att utbilda och ta upp en häst i klasserna. Då känner du verkligen hästen när ni börjar rida lite större, säger Ebba.

Fakta

Ebba Danielsson

Fw0a7045-1-copy
Ebba Danielsson Foto: Sofie Sköld
 • Namn: Ebba Danielsson.
 • Ålder: Fyller 16 år den 12 maj.
 • Bor: Familjens hästgård i Nora.
 • Familj: Mamma Eva, pappa Mikael och storebror Melker. Mormor Iréne är också en viktig del. Ebbas morfar var Ove Danielsson, grundare av toalettföretaget Danfo, som satte lilla Nora på världskartan.
 • Aktuell: Uttagen till juniorernas spetstrupp 2022.
 • Främsta meriter: Flera GP-segrar och Nations Cup-vinster. Ridit tre EM och ett flertal NM. Sex SM-guld och flera NM-medaljer. Vunnit flera 1,45-klasser, bland annat på Elmia, och startat 1,50.
 • Bästa minnet: När jag vann Hagens stora Grand Prix.
 • Hästen i mitt hjärta: Min ponny Dynamite Spartacus var en speciell häst för mig, han var väldigt personlig och verkligen min bästa vän. Han gjorde allt för mig. Men alla mina hästar är speciella för mig på något sätt.

Ebba om…

 • …sina framtidsplaner
  ”Jag stannar i Sverige ett tag till, men sedan vill jag åka utomlands och utvecklas ännu mer.”
 • …sina styrkor i sadeln
  ”Jag är en fighter och ger inte upp förrän jag har lyckats.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden