Hästägartips
7 maj 2014 13:28

Banan är bättre än äpple!

Vi glömmer lätt att hästen lever i en helt annan värld än vad vi gör, där doft, känsel och smak ger många intryck som vi människor inte uppfattar. Men vad väljer hästarna när de själva får välja foder?

Banan är bättre än äpple!
Foto: JAN GYLLENSTEN

När hästarna själva kan välja sitt bete äter de av ett stort antal olika sorters gräs och örter; de kan uppleva närmare 50 olika smaker per dag. De blandar gärna spätt förstaårsgräs med mångårig, artrik vall.

Vid studier av frigående hästar i Camargue, Frankrike, har man noterat hur otroligt kräset hästarna väljer bland grässtrån – de tar ibland en enda planta och ratar dem som växer alldeles intill. Man har även sett hur urvalet av föda och betestider ändras med årstidens växlingar och omständigheterna.

Hästar har i vissa fall till och med setts beta med mulen under vattnet. Camarguehästarna gör det då floderna svämmar över samt exmoorponnyerna, där de hjordar som lever intill kusten lär beta sjögräs under vattnet.
Hästars smak- och luktsinnen samverkar intimt. Det är inte alltid lätt att veta vilket av dem som dominerar hästens handlande eller uppfattningsförmåga.
 
Smaklökarna finns på tungan och i gommen som melonformade celler. Dessa vidarebefordrar information till hjärnans luktcentrum.

Det har inte gjorts så många studier kring hur hästar uppfattar smak. Traditionellt har äpple oftast förknippats med hästar och en rad mediciner, avmaskningspreparat och fodertillskott har därför försetts med äppelsmak för att locka hästarna att äta.

Men om hästarna själv får välja är det faktiskt banan de gillar bäst. Veterinär Debbie Goodwin utförde för några år sedan en studie vid Southampton University Equine Behaviour Centre, där åtta hästar fick pellets med 15 olika smaker.

Banan gick alltså segrande ur striden, tätt följd av bockhornsfrö – en medelhavsväxt som bland annat ingår i curryblandningar.

Banan kan verka främmande som hästfoder, men i Indien är det ett ofta använt tillskott till hästar. Även på en del andra platser är lika vanligt att ge hästar banan som vi ger dem äpple och morot.

Som ett praktiskt resultat av veterinär Goodwins studie finns det numera saltstenar smaksatta med banan, mint och bockhornsklöver. Ännu flera smaker finns i olika aktiveringssaker till hästar, där bland annat lakrits visat sig populärt hos en del hästar. I Storbritannien har man länge gett hästarna ”a Polo or two” som belöning, det är pepparmintspastiller.
 
HÄSTARNAS ÅTTA I TOPP
    1.    Banan
    2.    Bockhornsklöver
    3.    Körsbär
    4.    Rosmarin
    5.    Kummin
    6.    Morot
    7.    Pepparmint
    8.    Oregano
 
Övriga smaker som ingick i testet var äpple, koriander, echinacea, vitlök, ingefära, muskot och gurkmeja.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden