Sverige
3 januari 2022 09:53

Bara var tredje häst registrerad

RegistreringFortfarande är bara en tredjedel av landets hästar registrerade på en anläggning, trots att detta skulle ha varit gjort senast i oktober. Det uppger Ekot.

Bara var tredje häst registrerad
Sedan i oktober har lagen gällt att alla hästar ska ha en fast hemadress. Foto: iStock

I oktober 2021 skulle alla hästar vara registrerade på en anläggning. Detta enligt AHL, EU:s nya djurhälsolag som ska underlätta vid smittspårning vid eventuella hästsjukdomar.

Men av närmare 350 000 hästar har bara en tredjedel blivit registrerade, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Varför så få registrerats vet inte Jordbruksverket, men en svårighet är att nå ut med information, säger handläggaren David Slottner.

– Det är ett nytt regelverk. Det kan vara så att det är många som ifrågasätter nyttan med det, man tycker att det är krångligt och besvärligt. De som har häst har inte haft den här typen av krav tidigare, säger David Slottner till Ekot.

En svårighet enligt myndigheten är att hitta enskilda hästägare och nå ut med information till dem eftersom de inte finns med i något register.
Mer information finns på Jordbruksverkets hemsida,

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden