Dressyr
19 maj 2022 17:14
Ridsportplus

Beckham galopperar på de evigt gröna ängarna

Somnade inNu har Beckham, hästen som tog både Elin och Marina Mattsson från junior till femstjärnig internationell Grand Prix, somnat in.

Beckham galopperar på de evigt gröna ängarna
Elin Mattsson och Beckham. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Familjen Mattsson köpte Beckham (SWB val f-02, e Bernstein-Koncerz xx, uppf Johanna Nihlgård, äg Lottie Mattsson) när han var sex år. Först var han Marina Mattssons tävlingshäst, de kom ända upp till världscupen, och nu på senare tid har det varit lillasyster Elin Mattsson som tävlat hästen på internationell nivå.

Men nu kommer beskedet på Facebook från mamma Lottie Mattsson: Beckham har lämnat jordelivet.

Marina Mattsson berättar för Ridsport att det tagit en tid att komma fram till beslutet.
– Det var en gammal skada som kom tillbaka när han fått vila efter Lövsta Future Challenge i början på året. Vi tog beslutet i samråd med veterinär, som säger att det är svårare att komma tillbaka på den höga nivån ju äldre hästen är, säger Marina Mattsson.

Marina Mattsson och Beckham, här på SM 2014, fortsätter att rada upp meriter. Den senaste var trestjärnig GP-seger i Vidauban.
Marina Mattsson och Beckham, här på SM 2014. Photo: Roland Thunholm

Det var en gaffelbandsskada som gjorde Beckham kroniskt halt.
– Hältan ville inte ge med sig och då ska han inte gå och lida. Han har haft en lång karriär och nästan inte behandlats alls, han har varit väldigt stark och sund med tanke på att han gått Grand Prix i många år och varit läromästare till min syster.

Saknaden efter Beckham är stor.
– Vi har inte kommit jättelångt vare sig jag eller Elin, men i framtiden när man ser tillbaka kommer han med säkerhet vara en av de hästar som betytt mest. Vi har sparat lite man och svans, säger Marina Mattsson.

Det var inte självklart att Beckham skulle gå Grand Prix. När tränaren Jan Brink rekommenderade hästen hade han humör och familjen Mattsson såg Beckham lite som ett projekt.
– Han var väldigt fin men inte den enklaste, han hade ett jäkla humör och visste vad han ville. Man har lärt sig mycket, men när man hittade honom gick han genom eld och vatten.

Men bra gick det alltså. Flera SM-guld för Marina Mattsson och hennes första storhäst Beckham, och en mängd erfarenheter som till exempel att flyga till världscupen i Doha.
– Jag är så tacksam att ha gjort den resan, nu när jag har nya hästar.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden