Dressyr
7 juni 2019 16:06
Ridsportplus

Beckham har lämnat pensionärslivet – på medaljjakt med lillasyster Mattsson

SM-dressyrSWB-valacken Beckham har burit Marina Mattsson till många framgångar - nu har han tagit täten på SM för unga ryttare tillsammans med Elin Mattsson. "Det är en jätterolig möjlighet att få rida honom," säger Elin Mattsson.

Beckham har lämnat pensionärslivet – på medaljjakt med lillasyster Mattsson
Elin Mattsson och Beckham har tagit täten på SM i dressyr för unga ryttare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

20-åriga Elin Mattsson är lillasyster till dressyrryttaren Marina Mattsson och har själv en karriär på dressyrbanorna. Hennes förstahäst är egentligen hennes egen Cognac (SWB val f 2007 e Rosevelt-Koncerz xx, uppf Johanna Nihlgård).

Jag tror att han tycker det är kul att vara med igen. Elin Mattsson om Beckham.

Hemma på gården finns också Marina Mattssons tidigare tävlingskamrat Beckham (SWB f 2002 e Bernstein 761-Koncertz xx, uppf Johanna Nihlgård, äg Lottie Mattsson) som inte har tävlat på tre år.
– Han har varit halvt pensionerad och så har jag ridit honom för att få in de lite svårare rörelserna. Det är en jätterolig möjlighet, säger Elin Mattsson.

När Cognac fick en sträckning i april bestämdes att Beckham skulle få följa med till en tävling i Danmark och luftas lite. Det var 17-åringens första tävling på tre år.
– Men det gick jättebra och han tyckte det var roligt. Så då bestämde vi oss för att satsa mot SM, säger Elin Mattsson.

Takterna sitter i

I första SM-kvalet för unga ryttare som reds på Strömsholm under fredagen visade Beckham verkligen att takterna sitter i. Ekipaget vann kvalet med 72,549 procent efter ett jämnt program.
– Jag tror att han tycker det är kul att vara med igen, säger Elin Mattsson.

En annan som tycker det är roligt är storasyster Marina Mattsson:
– Han trivs med att gå snäppet under Grand Prix nu på äldre dagar så det känns jättebra. Han är en perfekt läromästare för Elin, säger hon.
– Fast han inte är helt lätt att rida…

Marina Mattsson och Beckham (här på årets SM) vann lördagens Grand Prix UR i Djursholm.
Marina Mattsson och Beckham har flera SM-guld tillsammans. Nu är det lillasyster Elin Mattsson som rider för SM-medalj på Strömsholm. ArkivFoto: Roland Thunholm
Marina Mattsson-beckham4 110605 Rt
Marina Mattsson och Beckham tog JSM-guld på Strömsholm 2011. Nu tävlar valacken SM på samma plats med Elin Mattsson. Arkivbild: Roland Thunholm

Båda systrarna vittnar om valackens stora personlighet.
– Han har en väldig integritet. I boxen kan han stå och slå med frambenen när man håller på med honom. I ridningen är han väldigt framåt och kan se lite spöken inne på banan, säger Elin Mattsson som arbetar halvtid på ett djursjukhus och ägnar resten av sin tid att hålla fyra hästar i tävlingskondition.

I SM-kvalet kom hon också trea med Cognac på 69,902 procent. Evelina Söderström trängde sig in på andra platsen tillsammans med Weihenstephaner med 70,539 procent.

Väljer Beckham

Om Elin Mattsson tar sig till SM-final med båda hästarna måste hon välja en.
– Jag får se lite hur det går i kvalet i morgon, men nu lutar det år att det blir Beckham i finalen, säger hon.

Beckham har tagit flera SM-guld tillsammans med Marina Mattsson under hennes ungdomsår i olika kategorier. Ekipaget representerade även Sverige på tre EM.
– Och så värdesätter jag våra starter i världscupen högt, säger Marina Mattsson som red två världscuptävlingar med Beckham 2015.

Vill ta medalj

Elin Mattsson har en SM-medalj sedan tidigare, det ett brons på ponny. Nu är hon sugen på en ny.
– Målet är att ta en medalj här på SM. Jag ska ge järnet så mycket jag kan i küren, säger hon. – Och så är sugen på att ta mig till EM med Beckham.

De unga ryttarnas andra kval rids i morgon, lördag, och finalen går på söndag. Totalt var 25 ekipage till start i fredagens kval – de slåss om 15 platser i finalen.

Läs Ridsports tidigare rapportering om Beckham.

Resultat, unga ryttarnas första SM-kval

Mer om Strömsholmsdagarna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden